Arhitectul francez Vincent Callebaut vrea să construiască niște clădiri mult peste mediocritatea actuală. Viziunea lui este una foarte ambițioasă: vrea să creeze clădiri econome din punct de vedere al consumului, capabile să absoarbă noxele din carbon și să reușească astfel să lupte contra încălzirii globale.
„Vreau să ofer șansa unui viitor mai bun” spune Vincent Callebaut.
Una dintre ideile lui prietenoase cu mediul înconjurător se construiește în acest moment în Taipei, capitala Taiwanului. Când va fi terminată în septembrie 2017, Tao Zhu Yin Yuan (Retragerea lui Tao Zhu) va fi un complex rezidențial acoperit de 23.000 de copaci și arbuști. În timp ce Callebaut consideră această clădire drept o pădure urbană, aspectul ei seamănă cu o moleculă ADN răsucită la 90 de grade de la bază către vârf. Dacă totul decurge conform planului, această clădire ar trebui să absoarbă undeva la 130 de tone de CO2 anual, echivalentul noxelor de la 27 de autoturisme.
În 2014, în Taiwan s-au produs nici mai mult nici mai puțin de 250 de milioane de tone de CO2, potrivit International Energy Agency. Callebaut recunoaște că este un pas mic, dar este unul care luptă împotriva încălzirii globale.
„Turnul reprezintă un concept pionier pentru clădirile eco-friendly menit să stopeze impactul negativ asupra mediului al locuitorilor. Este o clădire de 21 de etaje cu apartamente căreia-i vor fi implementate metode noi de reducere a consumului de energie. Designul face posibilă folosirea a foarte multă lumină naturală și o ventilație pe măsură. Include de asemenea soluții pentru reciclarea apei de ploaie și panouri solare pentru producția de energie electrică pe acoperiș” spune Callebaut.
Callebaut nu este la prima tentativă de acest gen, de-a lungul anilor el a mai pus la cale o grădină suspendată menită să curețe rivierele europene, zgârie-nori subacvatici creați din gunoiul colectat din oceane și are de gând să înalțe și o clădire de 132 de etaje în New York.