Home Diverse Inspecția Tehnică Periodică – doar cu șpagă?

Inspecția Tehnică Periodică – doar cu șpagă?

1263
0
Inspecția Tehnică Periodică

Stațiile ITP în România au înflorit așa, ca ghioceii la început de primăvară. De ce? Pentru că și numărul autoturismelor s-a înzecit față de acum 15 ani. Problema este că unele stații ITP s-au obișnuit să ceară șpagă pentru orice mașină care intră. Nu, nu o fac oficial, nu-ți va spune nimeni din start că te costă 80 de lei inspecția și 80 de lei „dreptul” inginerului dar vei simți pe pielea ta această cerință în momentul în care vei primi revenire pentru orice nimic.

Din păcate, cam acesta este adevărul, cam acesta este peisajul stațiilor ITP din România, nu are rost să ne ascundem după deget și să spunem că „domne, în România mașinile fac ITP-ul pe bune”. Ne-am îmbăta cu apă rece. Mai nou, stațiile caută nod în papură și mașinilor aproape noi și întreținute ca să facă rost și de șpagă, ceea ce mi se pare mai mult decât ridicol. Întotdeauna am urât modul acesta al românului de a-și bate joc de cine nu merită.

De ce vor românii să dea șpagă la ITP

Românii sunt de acord cu această cotizație pentru că nu au mașinile întreținute și nici nu vor să le repare. S-au obișnuit așa, să dea suta de lei și să mai vină peste doi ani cu altă sută, fără să fie nevoiți să investească mii de lei anual în reparații. Ce se verifică în timpul ITP-ului? Păi verificările sunt destul de simple și au rolul de a certifica siguranța tehnică a mașinii, mai pe înțelesul tuturor, la ITP oamenii se asigură cu nu-ți cade roata pe stradă sau toba de eșapament. Se verifică aspectul exterior al mașinii (să nu fie lovită), se verifică anvelopele (să corespundă dimensiunilor și să fie în stare bună), se verifică noxele și sistemul de evacuare, se verifică frânele, suspensiile și articulațiile, se verifică seria de la motor și nu în ultimul rând sistemul de iluminare.

De ce unele stații caută nod în papură mașinilor întreținute?

După cum spuneam mai sus, orice business în România poate să alunece ușor către mârșăvie dacă are această posibilitate. Stațiile ITP nu sunt controlate așa cum trebuie de către RAR, iar românii nu vor bătaie de cap și service-uri auto (altă belea, altă ocazie să cheltuie bani sau să fie trași în piept de către mecanici). Toată lumea este mulțumită cu această șpagă se pare. Dacă lucrurile ar funcționa normal în România, RAR-ul ar bloca mașinile la rampă în stațiile ITP, ar veni în supracontrol, iar la cea de-a treia tentativă de a da ITP-ul unei mașini cu probleme ar închide stația cu pricina definitiv.

Unde ai siguranța unei stații ITP serioase în București?

Să găsești o stație ITP în București în care există o inspecție tehnică periodică de calitate, serioasă, fără să fii șantajat cu revenirea este destul de dificil, dar nu imposibil. Poți duce mașina pentru verificare ITP la auto erebus. Cei de la Auto Erebus sunt reprezentanță Opel și sunt destul de serioși. Aici, întotdeauna veți avea parte de un ITP corect, fără să vi se ceară absolut nimic în plus față de prețul afișat. Aici, inspectorii nu vor căuta nod în papură doar ca să aibă motiv să ceară ceva ce nu li se cuvine.

E bine să renunțăm la mentalitatea asta pro șpagă, e bine să avem în vedere siguranța noastră în trafic și e bine să facem întotdeauna ITP-ul pe bune, nu cu șpagă. Dacă ne dorim o țară ca afară trebuie să ne schimbăm caracterul și să devenim un pic mai conștienți.

Tu? Cum vrei să faci ITP-ul? Pe bune sau cu șpagă?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here