Home International Marocul primește primul tren de mare viteză din Africa

Marocul primește primul tren de mare viteză din Africa

927
0
tren de mare viteză

Primul tren de mare viteză a sosit pe coasta Atlanticului, în Maroc. Este vorba despre un TGV franțuzesc cu două punți  care va fi testat înainte să fie lăsat în funcțiune, pe ruta Tangier – Casablanca. Abia în anul 2018 se va inaugura ruta oficială.

Acest tren va atinge o viteză maximă de 320 de kilometri pe oră și va scurta durata călătoriei între cele două orașe la mai bine de jumătate, respectiv două ore. TGV-ul circulă cu o viteză de două ori mai mare față de Gautrain-ul african, lansat în 2012.

Proiectul în valoare de 2 miliarde de dolari  se află în plină desfășurare de mai bine de 10 ani, finanțat de guvernele din Maroc, Franța, Arabia Saudită, Kuweit și nu în ultimul rând, Emiratele Arabe Unite. Se așteaptă ca acest tren să aducă prosperitate și prestigiu țării.

Marocul s-a obișnuit în ultima vreme cu proiectele de anvergură, de curând a inaugurat cea mai mare centrală solară din lume, după ce a pus la punct câteva porturi maritime mai mult decât uimitoare, porturi care să ajute la dezvoltarea economiei locale.

„Guvernul continuă reformele  și investițiile majore pentru a îmbunătăți climatul business și pentru a atrage investitorii străini” spune African Development Bankdespre Maroc, în revista Economic Outlook 2016. Ruta Tangiers-Casablanca va avea la bord un număr foarte mare de pasageri și astfel va ajuta la creșterea și dezvoltarea celor două orașe, recuperând astfel și investiția.

„Avem de gând să transportăm 6 milioane de pasageri anual după 3 ani de operațiuni comerciale. În acest moment, cu trenurile clasice călătoresc anual 3 milioane de pasageri” spune Mohamed Rabie Khlie, director general al căilor ferate naționale din Maroc, ONCF. Acesta a mai precizat faptul că noul tren, deși va fi mai rapid, prețurile biletelor nu vor crește.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here