Home International Finlanda vrea să interzică fumatul în totalitate

Finlanda vrea să interzică fumatul în totalitate

1005
0
Finlanda

Guvernul finlandez are de gând să pună în aplicare un set de legi în urma cărora, sănătatea cetățenilor și conturile lor bancare vor arăta mult mai bine. Oficialii plănuiesc să transforme Finlanda în prima țară din lume în care nu se mai fumează deloc, nici măcar acasă.

Această țintă a fost setată până la finalul anului 2040. Astfel, Guvernul dorește ca până atunci, mai puțin de 2% din totalul cetățenilor să mai aibă acest obicei nociv pentru organism. Asta înseamnă ca 98% din totalul cetățenilor să spună NU țigărilor și nu numai. Vor fi interzise și trabucurile, chiar și pipa și țigările electronice.

Oricum în Finlanda trendul este unul descendent în ceea ce privește populația activă care fumează. Datoriră interzicerii reclamelor la țigări și a afișării lor prin magazine, în 2013, 16% dintre cetățenii cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani fumau zilnic, în timp ce în Marea Britanie de exemplu, 19% dintre aceștia pun zilnic țigara în gură.

La începutul acestui an,  câteva măsuri noi intră în vigoare pentru a susține acest plan ambițios al Finlandei, de-a dreptul revoluționar. Dintre aceste măsuri, amintim pe cele mai răsunătoare:

  • Crește foarte mult gradul de taxare. Magazinele cu 10 case de marcat vor plăti o taxă de până la 5000 de dolari extra (cam 500 pentru fiecare casă ce vinde și țigări)
  • Cetățenii nu mai au voie să fumeze pe balcon dacă deranjează cu fumul vecinii
  • Cetățenii nu mai au voie să fumeze în mașină dacă în interior transportă copii cu vârste mai mici de 15 ani (există o lege similară și în U.K.)
  • Se va interzice vânzarea de dulciuri ce imită țigările pentru a opri tinerii să se apuce de fumat la vârste foarte fragede.
  • Țigările electronice nu se mai vând oricui și nu mai există acele fiole cu diferite nuanțe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here