Home WarPress SUA bombardează o tabără ISIS din Libia – zeci de morți

SUA bombardează o tabără ISIS din Libia – zeci de morți

977
0
US B-2

Bombardiere americane US B-2 au lovit și distrus două tabere ISIS din Libia în timpul nopții. Primele date indică faptul că peste 80 de militanți au fost uciși. Raidurile aeriene au fost motivate pe baza faptului că  în cele două tabere se plănuiau atacuri teroriste în Europa, potrivit Secretarului de Stat pe Apărare, Ash Carter. Misiunea a fost aprobată cu câteva zile în urmă de Președintele Obama și este de asemenea ultima sa misiune comandată din cariera de Președinte.

„Luptătorii ISIS care se antrenează în aceste tabere reprezentau un risc uriaș pentru Libia, pentru vecinii Libiei, pentru aliații noștri din Africa și Europa și chiar pentru Statele Unite. Încă evaluăm rezultatele acestui raid aerian  dar primele indicii ne arată faptul că au fost un succes” spune purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook.

Un oficial expert în apărate din SUA spune că militanții au fost văzuți cărând arme, purtând veste antiglonț, transportând lansatoare de grenade și mergând în formație. Primul video în baza căruia s-a făcut acest raid aerian indicau militanți ISIS care transportau lansatoare de rachete și de grenade și care le încărcau în camioane. Un al doilea video indică bombardamentul în sine.

Numărul morților nu a fost făcut public de către Pentagon, dar se estimează că au fost uciși aproximativ 80 de militanți. În acea regiune nu se aflau femei și copii. Cook descrie zona respectivă drept una foarte rurală iar avioanele de supraveghere americane au cercetat taberele săptămâni bune din cauza faptului că erau foarte rupte de lume, la aproximativ 40 de kilometri de Sirte.

Cele două bombardiere cu care s-au executat misiunea sunt de tip B-2 Spirit, au decolat de la Whiteman Air Force Base, Missouri, au zburat timp de 30 de ore și au lansat împreună peste 100 de bombe. De asemenea, este pentru prima dată când aceste avioane sunt folosite din nou, după atacurile din 2011.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here