Home WarPress Coreea de Nord pregătește rachete cu rază lungă de acțiune pe lansatoare...

Coreea de Nord pregătește rachete cu rază lungă de acțiune pe lansatoare mobile

1122
0
coreea de nord

Coreea de Nord pregătește  două rachete balistice intercontinentale  (de tip ICBM) pentru a le testa în viitorul apropiat, potrivit oficialilor din Statele Unite și Coreea de Sud. Sateliții SUA au recepționat niște imagini cu activitatea fabricii de rachete Chamjin, din sud-estul Pyongyang iar în urma acestor imagini, se crede că se pregătesc niște teste cu rachete balistice chiar în primele zile în care Donald Trump va conduce SUA. Joi, agenția de știri Yonhap din Coreea de Sud a citat niște oficiali militari coreeni care spun că două rachete au fost plasate pe lansatoare mobile. Dispozitivele sunt de dimensiuni mari, 15 metri, dar totuși mai mici decât actualele rachete coreene ICMB.

Un oficial de la Seoul spune reporterilor CNN faptul că nu poate confirma despre ce anume este vorba dar spune că monitorizează foarte atent situația. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook nu a comentat în ședința zilnică aceste informații.

Un test al rachetelor ICMB în următoarele zile este foarte plauzibil, potrivit lui Andrei Lankov, profesor la Universitatea Kookmin din Seoul.

„Judecând după comportamentul din trecut, este foarte probabil ca această țară să întâmpine noul Președinte al SUA cu o mică surpriză precum un test de rachetă nucleară” spune Andrei.

Coreea de Nord a efectuat primul test de rachetă nucleară în timpul mandatului timpuriu Președintelui Obama  și cel de-al treilea cu doar câteva luni în urmă. La începutul acestui an, Pyongyang a spus că a testat cu succes și bomba cu hidrogen.

Săptămâna aceasta, serviciul de monitorizare american 38 North a avertizat în legătură cu activitatea de la sit-ul nuclear Yongbyon, ceea ce poate scoate în evidență creșterea producției de plutoniu cu care să fie armate rachetele.

„Pentru că președintele Trump a spus pe Twitter că – Asta nu se va întâmpla – o asemenea lansare ar putea fi umilința supremă pentru Statele Unite” spune Lankov.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here