Home Economic Care sunt cei mai importanți parteneri economici ai Statelor Unite?

Care sunt cei mai importanți parteneri economici ai Statelor Unite?

930
0
parteneri economici

Noul președinte ales al SUA, Donald Trump amenință să suspende colaborările economice cu China, Mexicul și Canada. Miza, este una uriașă pentru că cele 3 țări, adunate, reprezintă 1.9 trilioane de dolari în tranzacții comerciale anual, aproape jumătate din cele 5 trilioane de dolari cât însumează totalitatea tranzacțiilor SUA pe întreg globul.

Dar să punem în perspectivă aceste cifre. Dacă am pune 1.9 triliarde de bancnote de 1 dolar una peste cealaltă, turnulețul ar ajunge la jumătatea distanței până la lună.

Trump are de gând să renegocieze sau să retragă țara din NAFTA, și să impună de asemenea taxe cu 45% mai mari pentru bunurile cu proveniență din  China. Acesta a mai spus de altfel că are de gând să introducă taxe mai mari și pentru companiile americane ce mută locurile de luncă în Mexic. Să vedem în cele ce urmează câteva date despre partenerele de negoț ale SUA mai sus menționate.

China – este cel mai mare partener comercial al Statelor Unite, bunurile tranzacționate anual între cele două se ridică la 663 de miliarde de dolari. În 2015, China a exportat către SUA mărfuri în valoare de aproape 500 de miliarde de dolari.

Canada – valoarea tranzacțiilor dintre SUA și Canada este similară, undeva la 662 miliarde de dolari, însă de data aceasta, Canada este cea mai mare piață de export pentru SUA. 15% din bunurile și serviciile americanilor merg către Canada, în valoare de peste 337 miliarde de dolari anual.

Mexicul – este cel de-al treilea mare partener în tranzacții cu Statele Unite, cu bunuri exportate și importate anual de aproximativ 586 de miliarde de dolari.

Japonia, Germania, Marea Britanie și Coreea de Sud – ocupă următoarele poziții în lista partenerilor primordiali pentru Statele Unite. Cele 4 țări, tranzacționează 884 de miliarde de dolari anual cu SUA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here