Home WarPress S-a ajuns la o înțelegere pentru evacuarea orașului Aleppo

S-a ajuns la o înțelegere pentru evacuarea orașului Aleppo

973
0
Aleppo

Înțelegerea pentru evacuarea orașului Aleppo este de acum în vigoare.

„Am ajuns la o înțelegere cu rușii în legătură cu evacuarea orașului Aleppo, deocamdată nu putem da mai multe detalii” spune Ahmad Qurah Ali pe Twitter, purtătorul de cuvânt al grupării rebele Ahrah al-Sham.

Mai devreme, negociatorul grupului, Farouk Abu Bakr, aflat în estul orașului Aleppo transmitea:

„O înțelegere a fost stabilită între revoluționari, Rusia și Iran, legat de Aleppo”.

Un oficial al Guvernului sirian spune pentru Reuters faptul că într-adevăr există un acord de pace pe timpul evacuării oamenilor din estul orașului Aleppo, alături de evacuări din alte 4 orașe adiacente. Guvernul sirian și cel rus nu au confirmat însă acest pact.

Un purtător de cuvânt al Crucii Roșii din Damasc, Ingy Sedky, a spus că echipele de evacuare așteaptă în continuare un acord de securitate oficial din partea Guvernului, care să asigure transportarea fără frică a civililor. Sedky se teme că luptele vor începe din nou înainte ca evacuarea să se fi terminat.  „În aceste momente avem nevoie de înțelegere din partea tuturor părților” spune aceasta. Mii de oameni sunt încă prinși în estul orașului Aleppo potrivit datelor deținute de Sedky.

Vineri, a mai existat o tentativă de evacuare a orașului, tentativă care a fost întreruptă de schimburile de focuri și de faptul că unii dintre cei care voiau să părăsească orașul aveau arme asupra lor, alături de dispozitive avansate de comunicații. În acest moment, peste 9000 de oameni au fost scoși din Aleppo cu ajutorul a 9 convoaie. Printre cei evacuați sunt aproape 200 de răniți care nu mai aveau spitale în care să stea. Cu toate acestea, e posibil ca cei care pleacă din Aleppo să aibă parte din nou de violențe într-un timp relativ scurt întrucât se îndreaptă către provincia Idlib, controlată tot de rebeli. După Aleppo, probabil aceasta va fi ținta următoare a regimului Bashar al-Assad.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here