Home Economic Venezuela înlocuiește cea mai mare bancnotă cu o monedă

Venezuela înlocuiește cea mai mare bancnotă cu o monedă

1094
0
Venezuela

Venezuelenii au doar 3 zile la dispoziție pentru a schimba bancnota de 100 bolivar cu monede. Țara din sudul Americii va retrage din circulație hârtia de 100 bolivar și o va înlocui cu monezi de aceeași valoare în 72 de ore potrivit agenției de presă AVN.

Președintele Nicolas Maduro spune că această mișcare are drept scop stoparea mafiei care scoate din țară bancnotele. Astfel, aceștia se vor trezi în curând cu niște hârtii fără valoare. Aceasta este ultima măsură disperată a guvernului din Venezuela în încercarea de a pune capăt crizei economice.

Inflația în Venezuela ar putea atinge 500% anul acesta și 1667% anul ce vine, în 2017, potrivit Fondului Monetar Internațional. Moneda națională din Venezuela s-a prăbușit treptat ajungând ca în cele din urmă 100 de bolivar să fie echivalentul a 15 cenți americani oficial.

Neoficial, echivalează cu 2 cenți. Acum, venezuelenii au nevoie de plase ca să care suficienți bani cât să-și cumpere hrană sau medicamente.

Alte măsuri care vor fi impuse în Venezuela în încercarea de a stopa inflația vor avea loc începând de săptămâna viitoare, când 6 noi bancnote vor intra pe piață, ridicând actuala limită de maxim 500 bolivar la 20.000 bolivar. Venezuela nu este prima țară din lume care are de-a face cu inflația.

În noiembrie, India a început să tipărească bancnote de 2000 rupee în locul celor de 500 și 1000. Oricum, aceste mișcări ar putea cauza haos în economia care se bazează pe tranzacții cu bani lichizi. Primul Ministru al Indiei, Manmohan Singh afirmă că această criză a banilor este adevărată o tragedie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here