Home Diverse Siguranța nu este o glumă, nu este o joacă

Siguranța nu este o glumă, nu este o joacă

814
0

În momentul în care ai un magazin, un club, un spațiu în care oamenii intră și ies pentru a cumpăra sau pentru a beneficia de un anumit serviciu/produs, tu ca proprietar ești obligat să asiguri normele de siguranță astfel încât acești oameni să fie ok în caz de incendiu sau cutremur sau altă ca nenorocire ce se poate abate. A ajuns un Colectiv ca să putem vedea ce înseamnă proasta ignifugare a unei încăperi, nu cred că mai este nevoie de un caz asemănător, nu?

Siguranța nu este o glumă, nu este o joacă și păcat că foarte mulți proprietari de cădiri încă nu realizează acest lucru. Eu de exemplu cunosc prea puțini oameni care au instalat în magazinele lor uși rezistente la foc. Toți cumpără acele uși ordinare din lemn care în caz de incendiu, ard precum torțele. E foarte important ca ușile să fie cele care rezistă la foc, pentru că sunt căi de acces. Dacă ușa ia foc persoana dinăuntru va lua și ea foc probabil, nu o va mai putea deschide.

Măsurile de siguranță în România, avizele de la ISU se dau așa pe șpagă probabil sau pe cumetrie, altfel nu îmi explic de ce nimeni nu ține cont de anumite directive. Cred că se merge ca și în cazul Colectiv, la limita legii, cu o mentalitate de genul „Lasă că nu mi se întâmplă tocmai mie”. Chestia asta denotă foarte multă inconștiență din păcate, motiv pentru care la cea mai mică problemă în România, oamenii mor pe capete, oamenii mor ca oile pentru că nu există opțiune.

Suntem foarte înapoiați ca mentalitate în ceea ce privește siguranța și sincer să fiu nici nu cred că ne vom reveni prea curând. Această schimbare de mentalitate trebuie să vină treptat și de obicei durează zeci de ani. La noi nici măcar nu a început, nici măcar după cazul Colectiv. Ce să mai spunem despre ignifugare când nu se cumpără nici măcar uși rezistente la foc?  O asemenea ușă poate să facă diferența între viață și moarte în cazul unui incendiu și oamenii nu o doresc.

De ce nu o doresc? Păi pentru că este scumpă iar în România oamenii doresc să bage cât mai puțini bani într-un business apoi să aibă parte de profit maxim. Nimeni nu vrea să investească în lucruri ce nu aduc profit iar siguranța este domeniul care nu are nici o treabă cu plusvaloarea.

Cred că se merge prea departe în goana asta nebună după bani și din păcate, oamenii fac rabat la niște lucruri la care nimeni nu îndrăznește să umble în străinătate. Păi spunem că vrem o țară ca afară dar doar din punct de vedere al salariilor, mentalitatea nu vrea nimeni să o abandoneze.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here