Home Tehnologie Prima companie privată care primește OK-ul pentru un zbor pe lună

Prima companie privată care primește OK-ul pentru un zbor pe lună

911
0
Moon Express

Moon Express este prima companie privată care primește OK-ul din partea Guvernului Statelor Unite pentru a ateriza un robot acolo unde puțini au avut ocazia să o facă: pe lună. Compania care se ocupă cu explorarea spațială a intrat în competiția pentru Lunar XPrize organizată de Google.

Această competiție va avea drept premiu 25 de milioane de dolari, bani care vor ajunge la prima companie privată care va ateriza un robot pe Lună până la finalul anului 2017. Până acum, roboți pe lună au fost trimiși doar prin intermediul programelor spațiale naționale din Statele Unite, Uniunea Sovietică și China.

Zborul robotului celor de la Moon Express a fost aprobat miercuri și a venit din partea unui cumul de agenții precum FAA, Departamentul de Stat, NASA și Casa Albă. Pentru a câștiga cele 25 de milioane de dolari puse în joc, robotul celor de la Moon Express va trebui să aterizeze pe Lună, să călătorească 500 de metri pe suprafața astrului și să transmită către Terra un videoclip la calitate HD. Dar chiar dacă Moon Express nu va câștiga premiul, acest zbor tot va aduce profit pentru companie, spune directorul Naveen Jain pentru CNN Money.

„Costul marginal al unei excursii este undeva la 10 milioane de dolari” spune Naveen Jain. Compania este deja plătită de clienți pentru această lansare a robotului către lună, lansare în drumul căreia va duce și un telescop, alături de cenușa unor oameni morți pentru a fi lăsată acolo (doi roboți în 2 drumuri). Jain mai spune că primul robot nu se va întoarce pe Terra, dar cel de-al doilea da. Acesta mai prezice faptul că în scurt timp (10-15 ani) vor exista curse cu oameni către Lună și înapoi.

Moon Express nu construiește o rachetă care să ducă robotul pe lună. În schimb, a luat legătura cu o companie care va face acest lucru, Rocket Lab. Aceasta din urmă va lansa robotul pe orbită.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here