Energia regenerabil prinde contur în Maroc. În 2014, în această țară a fost instalat cel mai mare parc de eoliene din Africa, cu o valoare de aproximativ 1.4 miliarde de dolari, în sud-vest, lângă orașul Tarfaya. Apoi, la începutul anului 2016, a pornit construcția celui mai mare parc de panouri solare din lume, Noor-1, situat în deșertul Sahara. Când lucrările vor fi terminate în 2018, această centrală solară va putea alimenta peste 1 milion de locuințe și va transforma Marocul într-o super putere din punct de vedere al energiilor regenerabile.
În timp ce țara are încă nevoie de importuri masive de energie electrică (peste 90% în 2013), plănuiește să genereze cel puțin 40% din cantitate din eforturi proprii până la finalul anului 2020. Aceste planuri ale Marocului au făcut multă vâlvă în întreaga lume, motiv pentru care aici s-a organizat și întâlnirea pe teme climatice COP22, de la Marrakech. Marocul în acest moment se află pe locul 7 din 20 în lume potrivit Indexului de Performanță pentru Schimbări Climatice 2016. De asemenea, este una dintre cele 5 țări care au primit „Suficient” pentru eforturile de a menține încălzirea globală în ținta de +2 grade Celsius.
Totul a pornit de la ideea că în Maroc, locuitorii plăteau energie electrică la un preț absolut ridicol. Astfel, Guvernul s-a gândit la câteva metode prin care ar putea să reducă aceste costuri pentru cetățeni. De exemplu, în 2009, în Maroc s-a consumat energie electrică de 10 miliarde de dolari. Astfel, în 2011, Marocul a pus gând rău importurilor și a început proiectele pentru dezvoltarea infrastructurii de producere a energiei verzi. Ca parte a acestei tranziții, în Maroc există deja 15.000 de moschei alimentate cu energie regenerabilă.