Home WarPress Armata irakiană reușește să elibereze orașul antic Nimrud

Armata irakiană reușește să elibereze orașul antic Nimrud

1067
0
Nimrud

Timp de secole, uriașul oraș Asirian situat în nordul Irakului a fost îngropat de nisipuri și uitat de istorie. Arheologii au descoperit această așezare veche de peste 3000 de ani și au început să o dezgroape în anii 1840. În anii care au urmat, au fost găsite multe comori în acest oraș antic, inclusiv palate dominate de sculpturi uriașe și atroce care ofereau o pagină de istorie către trecutul Irakului.

Anul trecut, ISIS a distrus acest oraș antic. Grupul de teroriști a urcat pe internet clipuri în care arătau cum distrug aceste comori vechi de peste 3000 de ani. Militanți cu bormașini electrice  și baroase distrugeau statuile și făceau găuri în ziduri. Buldozerele au fost cele care au reușit să pună la pământ complet așezarea. Ultima dată, ISIS a eliberat un clip în care aruncau în aer o clădire din acest oraș.

UNESCO a descris aceste gesturi drept crime de război. Sâmbătă însă, forțele irakiene au reușit să recâștige controlul asupra acestui oraș, asupra Nimrud-ului modern. Așezarea este foarte aproape de orașul antic iar această acțiune este adiacentă cu lupta pentru eliberarea Mosul. În această acțiune, câțiva militanți ISIS au fost uciși. Nimrud este situat la 32 de kilometri de Mosul.

Nimrud a înflorit între anii 900 și 612 Înainte de Hristos, vremuri în care clădirile erau pur și simplu sculptate în stâncă. Distrugerile de anul trecut nu sunt singurele pe care ISIS le face împotriva orașelor antice. În 2014 organizația a pus la pământ și orașul Harta cu ajutorul explozibililor și a armamentului din dotare. Au distrus biblioteci, palate și biserici, inclusiv mormântul profetului Iona, un personaj cheie atât în creștinism și iudaism, cât și în religia musulmană.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here