La marginea deșertului Sahara, în sud-vestul Marocului, plase uriașe stau întinse pe verticală pentru a capta umezeala din aer, transformând astfel ceața în apă de băut, apă potabilă. Tehnica presupune niște pânze fine înălțate într-o zonă secetoasă dar muntoasă și face parte dintr-un proiect al unei Organizații Non Guvernamentale din Maroc, organizație numită Dar Si Hmad. Aceste pânze însumează aproximativ 600 de metri pătrați și pot să capteze suficientă apă de băut pentru 500 de persoane din 5 sate diferite, sate grav afectate de secetă.
Captarea ceții este o tehnică dezvoltată în America de Sud, și la dezvoltarea ei au participat țări precum Chile, Peru, Africa de Sud, Statele Unite și multe altele. Eforturile de aducere a acestei tehnici în Maroc au început în urmă cu vreo 10 ani iar primul proiect de genul a luat naștere în anul 2015, de Ziua Apei, după 4 ani de testare.
„Perioada de observare a fost extrem de importantă pentru că proiectele ce implică apă nu pot fi grăbite. Acestea trebuie studiate perioade lungi de timp înainte să fie implementate pentru că altfel oamenii riscă să se îmbolnăvească” spune Jamila Bargach director Dar Si Hmad.
Plasele, instalate la o altitudine de 1225 de metri, colectează zilnic undeva la 6000 de litri de apă care este filtrată pentru a elimina impuritățile. Apoi, această apă călătorește cam 8 kilometri prin conducte până în satele oamenilor.
„Ceața este împinsă de vântul dinspre ocean și este prinsă de munți, aici este captivă, așa că este foarte simplu să o stoarcem de apă” spune Bargach despre acești munți care sunt inundați de ceață timp de 140 de zile pe an. Proiectul a fost premiat la conferința Națiunilor Unite pe teme climatice COP22 din Marrakech, Maroc.