Chiar dacă trăim în secolul 21, cred că sunteți conștienți de faptul că în România există sate care n-au văzut până acum nici măcar electricitate. Primitivismul general al mediului rural este din păcate o realitate pe care nu o poate nimeni nega. Cei care locuiesc în aceste zone și doresc să investească bani, trebuie să înceapă cu o fântână în curte întrucât e mult prea ciudat să te mai duci cu gălețile 500 de metri până la colț de stradă ca să iei apă.
Cunosc oameni care au investit bani într-o casă la țară cât mai izolată pe care o folosesc drept un loc de refugiu la final de săptămână agitată și chestia asta e chiar pe val. Așadar, dacă vrei să faci și tu acest lucru, dacă dorești să pui bazele unei case la țară în care să te relaxezi din când în când, trebuie să știi că vei fi nevoit să începi cu utilitățile de bază: electricitate și apă.
Dacă ai curent electric, poți să treci direct la faza a doua, fântâna. Din păcate, dacă vrei să faci o fântână în România trebuie să fii foarte atent, întrucât sunt câteva lucruri elementare de care trebuie să ții cont astfel încât să iasă totul ca la carte, după cum urmează…
Câteva lucruri de care trebuie să ții cont dacă vrei să faci o fântână
- Mare atenție cu cine tocmești să vină să sape. Există foarte mulți escroci care cică sapă puțuri și fântâni, însă apa ta întârzie să apară. Păi câte cazuri de oameni care au vrut fântâni și s-au pomenit cu simple gropi nu am auzit? Trebuie să apelezi la cineva care se pricepe, nu la niște jepcari ce cu siguranță îți vor lua și vreo mie de euro pentru acea intervenție, cu toate că tu nu vei avea apă.
- Alegerea locației este crucială. Pentru a avea apă curată și potabilă, va trebui să faci o fântână suficient de adâncă astfel încât să nu fie pericol de infiltrați de dejecții de la grajdurile animalelor ori haznale și destul de departe de aceste clădiri. Nu faceți niciodată fântână lângă grajduri sau veceuri, nu veți avea niciodată apă pătabilă.
- Trebuie să faci neapărat analiza apei. Chiar dacă fântâna este la o adâncime bună și departe de veceuri și grajduri, trebuie neapărat să faci analiza apei. Aceasta poate să fie contaminată cu metale grele sau alte minuni, întrucât discutăm despre sate destul de izolate.
- Vei fi nevoit să cumperi hidrofoare și pompe de apă. Despre aceste pompe este vorba, pompe care te vor ajuta să aduci apa din fântână în casă, la robinet. Majoritatea celor care investesc în renovarea sau construcția de case la țară evident că doresc să le și modernizeze, iar apa la robinet va fi posibilă doar cu aceste tipuri de pompe, numite în termeni tehnici pompe submersibile de apă curată.