Să stai 6 luni de zile pe Stația Spațială Internațională nu e așa simplu cum cred unii. De exemplu, astronauții pot să câștige cam 2 centimetri în înălțime temporar pentru că masa musculată care susține coloana vertebrală încep să slăbească. Încă din anii 1980, astronauții se vaită de dureri de spate atunci când misiunile durează ceva mai mult timp. De fapt, mai mult de jumătate dintre astronauții trimiși de Statele Unite în cosmos au raportat dureri de spate, în special la baza coloanei. 28% dintre aceștia au indicat o durere moderată care uneori a durat pe toată perioada misiunii.
Partea proastă este că lucrurile nu s-au îmbunătățit la revenirea pe Terra. În primul an de după misiune, astronauții au sporit de 4.3 ori șansele de a face hernie de disc.
„E o problemă care durează de mult timp și este una dintre principalele noastre îngrijorări în acest moment. Acest studiu este primul care analizează mai exact ce se întâmplă cu spatele unui astronaut trimis în cosmos” spune Dr. Douglas Chang, chirurg ortoped la Universitatea din San Diego.
Cea mai mare atenție se axează pe discurile inter vertebrale. În acest studiu, finanțat de NASA, echipa lui Chang a observat foarte puține schimbări ale discurilor, nu și-au modificat dimensiunea și nu s-au umflat. Au observat însă la 6 astronauți care au petrecut între 4 și 7 săptămâni în cosmos faptul că li se atrofiaseră mușchii lombari, care susțineau coloana vertebrală.
Acești mușchi sunt cei care ajută coloana să stea dreaptă, te ajută să mergi și să-ți miști mâinile într-un mediu precum Terra. Într-un mediu lipsit de gravitație, astronauții nu prea folosesc musculatura spatelui pentru că nu se apleacă. RMN-urile arată faptul că după misiunile spațiale, astronauții au suferit o pierdere a masei musculare a spatelui de 19%.