Home Tehnologie Planeta Saturn a devenit aurie

Planeta Saturn a devenit aurie

813
0

Planetele, ca și oamenii, se schimbă din când în când. Acum, astronomii privesc planeta Saturn, vecinul nostru gazos care la poli pare să aibă parte de alte culori. Bariera sa de nori hexagonali pe care NASA o știa de culoare albastră , apare în pozele navetei cosmice Cassini drept aurie. Și de asemenea, aceste tipuri de schimbări implică explicații academice complexe și destul de abstracte.

„Cercetătorii investighează care sunt posibilele cauze  ale acestui schimb de culoare în interiorul hexagonului de la Polul Nord a planetei Saturn. Schimbarea culorii e un efect care ține de anotimpurile lui Saturn” spune NASA. Dar ce s-a întâmplat de fapt? Care este totuși explicația?

Ei bine, planeta Saturn are 4 anotimpuri. Aceste 4 anotimpuri țin cam 7 ani pe Terra. Planeta are multe chimicale în atmosferă sau particule iar între 1995 și 2009, aceasta a avut parte de un cerc polar întunecat, potrivit lui Kunio Sayanagi, profesor universitar asistent la Universitatea Hampton. Norii din Nord sunt afectați în timpul iernii pentru că nu se produc particule, nu există strălucire. Astfel, capătă acea nuanță albastră.

„Norii din nord sunt de fapt o barieră și atunci când nu există nimic în interior, atmosfera este degajată și capătă o nuanță albăstruie” explică Sayanagi.

Vara este pe aproape totuși, în mai 2017 o să îi vină rândul  și particulele din Nord încep să strălucească, se transformă din albastră în aurie. Cei de la NASA spun că în august 2009 a avut loc echinocțiul  și de atunci, atmosfera polară se bucură de strălucire, aerosolii produși în interiorul hexagonului din jurul polului nord încep să strălucească. Cu alte cuvinte, planeta Saturn se bronzează.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here