Agenția Spațială Europeană a confirmat faptul că naveta Schiaparelli, care trebuia să aterizeze pe Marte miercuri, a fost pierdută. În timpul conferinței de joi, cercetătorii spun că Schiaparelli a încetat să mai trimită date către Pământ cu 50 de secunde înainte de a ateriza pe Planeta Roșie. Agenția suspectează că a existat o problemă cu parașuta care trebuia să asigure aterizarea în siguranță „Parașuta a sărit mai devreme decât era prevăzut dar analiza nu este una completă” s-a spus la acea conferință de presă.
Directorul general ASE, Jan Wörner, a spus că rolul principal al acestei navete era să testeze clima și să aterizeze un laborator de teste pe planetă.
David Parker, director Humani Spaceflight și Robotic Exploration spune „Am recepționat suficiente date cu ajutorul cărora să înțelegem ce anume a mers defectuos, de ce aterizarea lină nu a avut loc conform planului”.
Acea mică navetă era echipată cu 9 propulsoare care trebuiau să fie active timp de 30 de secunde ca să ajute la așezarea robotului pe planetă. Cu toate că au primit confirmarea că acestea au fost activate, Agenția crede că au fost dezactivate mai devreme decât era normal.
Cercetătorii aveau temeri încă de ieri, când au observat că datele de la Schiaparelli nu mai ajung. După un zbor la mare viteză în atmosfera planetei Marte, cercetătorii din Darmstadt – Germania, nu au mai primit nici un fel de semnal din partea robotului de 577 de kilograme.
Misiunea, un mixt între programul ExoMars al Agenției Spațiale Europene și corporația rusească Roscosmos, avea scopul de a testa abilitatea ASE de a ateriza pe Marte. Agenția are o misiune mult mai mare, robotul ExoMars care va ajunge pe Planeta Roșie în anul 2020.