Home Diverse Vrei să cumperi un apartament cu costuri reduse de întreținere? Iată cum...

Vrei să cumperi un apartament cu costuri reduse de întreținere? Iată cum te va ajuta certificatul energetic…

926
0
certificatul energetic

Din 2013, nici un apartament, garsonieră, nici o casă nu se mai pot vinde fără un certificat energetic. Dacă vânzarea are loc în lipsa acestui certificat, contractul de vânzare-cumpărare devine nul. Cred că acest certificat energetic este una dintre cele mai bune măsuri pe care  Ministerul Dezvoltării Regionale si Administrației Publice le-a luat în 26 de ani de libertate. Practic este un pas important în  acest domeniu destul de putred al imobiliarelor din România, în care lucrurile nu sunt aproape niciodată ce par a fi. Prin intermediul unui certificat energetic, viitorul proprietar știe dinainte cât de eficientă este respectiva locuință și cam cât va scoate din buzunar pentru răcirea/încălzirea acesteia.

Să intrăm în puțin în detalii și să vedem ce face mai exact un certificat energetic… Să vedem care sunt punctele de interes pe care acesta le tratează și cum te poate ajuta efectiv să-ți dai seama cât vei cheltui pe timp de iarnă cu utilitățile. Asta în afară de asocierea locuinței cu una dintre clasele energetice, pe o scară de la A la G, asemenea clasei energetice a electrocasnicelor.

Cum te poate ajuta certificatul energetic să-ți dai seama de costurile de întreținere ale viitorului apartament

  1. Te va lămuri dacă există pierderi de energie prin pereți și ferestre. În momentul în care ai în față un certificat energetic, pe lângă acei kWh/mp/an, vei știi foarte clar dacă pereții sunt izolați sau nu, dacă ferestrele din termopan mai sunt încă în regulă ori trebuie înlocuite și așa mai departe. Să nu uităm de faptul că certificatul energetic îți va spune, prin intermediul unor recomandări, care sunt măsurile ce se impun pentru îmbunătățirea gradului de confort și reducerea pierderilor de energie. Evident, o locuință neizolată va fi mult mai costisitoare din punct de vedere energetic. Vei scoate mult mai mulți bani din buzunar pentru a încălzi acea locuință sau pentru a o răci cu aer condiționat pe timp de vară.
  2. Te va lămuri cu amplasamentul imobilului și cu șansele de transformare ale acestuia în cuptor. În momentul în care cumperi un imobil pe timp de iarnă, nu vei putea știi cu exactitate dacă este genul acela de locuință în care pe timp de vară se adoarme abia înspre dimineață din cauza temperaturilor ridicole. Am observat că foarte multă lume s-a păcălit în acest mod în vremurile în care nu erau obligatorii aceste certificate energetice. Din 2013 însă, lucrurile s-au schimbat și acum toată lumea care cumpără un imobil, știe exact ce cumpără. Evident, este alegerea ta dacă dorești să cumperi un asemenea apartament sau nu, și este clar că se poate transforma, în timp, într-o locuință care să nu mai ridice asemenea probleme. Repet, certificatele energetice vin de asemenea și cu diverse recomandări pentru sporirea gradului de confort și a pierderilor de energie. Există foarte mulți oameni care preferă să cumpere un apartament ineficient din punct de vedere energetic, mai ieftin, pe care să-l eficientizeze în timp.
  3. Te va lămuri dacă există pierderi de apă caldă si cat de eficient este sistemul de încălzire. Dacă consumul la încălzire este încadrat la o clasa energetica inferioara înseamna ca centrala blocului este învechita, cu randament prost, sau dacă încălzirea se face prin intermediul Radet, înseamna că instalația de distribuție are pierderi mari. Dacă există un subsol al blocului inundat, sunt semne clare că există pierderi de apă caldă, pierderi care vor fi puse bineînțeles în cârca locatarului în unele cazuri. Acest lucru se poate vedea și la consumul necesar prepararii apei calde menajere.. Apartamentele aflate la ultimul etaj, dacă blocul este nereabilitat, vor avea performante scăzute din punct de vedere energetic, călduroase vara și friguroase iarna, fapt ce va iesi in evidenta datorita clasei energetice obținute.certif-enrgetic-apartament-tip-specimen

Acestea sunt cele mai importante aspecte legate de costurile de întreținere ale unui apartament și din fericire, un certificat energetic poate răspunde la multe întrebări  ce nu erau puse până în 2013. Cu alte cuvinte, ideea de bază se leagă de orientarea  din punct de vedere cardinal, de izolarea termică și evident, de  randamentul instalațiilor de încălzire pet imp de iarna sau de racier pet imp de vara. Certificatul energetic este cel mai de soi străjer al corectitudinii pe piața imobiliară în acest moment, cel puțin din punct de vedere al costurilor de întreținere. Partea bună este că tu, ca viitor proprietar, nu trebuie să te interesezi de prețul certificatului energetic, costurile acestuia care oricum nu sunt mari, cad în seama celui care dorește să vândă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here