Imaginați-vă ceva suficient de departe astfel încât am avea nevoie de 2400 de generații ca să parcurgem acea distanță.. Și discutăm doar despre cea mai apropiată stea. Chiar dacă am călători cu 10 mile pe secundă (16 km), am avea nevoie de 80.000 de ani pentru a ajunge la Alpha Centauri, steaua aflată la 4.2 ani lumină de noi. Dacă vrem să explorăm obiecte cosmice din propria galaxie, dificultățile întâmpinate sunt uriașe. Deocamdată nici măcar nu știm cum putem asigura siguranța astronauților. Există oare vreo șansă ca lucrurile ce astăzi par imposibile, să devină realitate?
Să construiești o navă ce poate călători la viteze amețitoare este imperios necesar dar apare apoi problema radiațiilor, câmpul gravitațional al Pământului alături de atmosferă ne feresc de aceste radiații cosmice letale. Chiar și mica expediție pe Marte pune oamenii la riscuri foarte mari. NASA spune că oamenii care ar păși pe planeta Marte, ar fi iradiați cu o intensitate de 100 de ori mai mare față de modul în care sunt iradiați pe Pământ. Pentru navetă, pereții ar trebui să aibă 1 metru grosime pentru a asigura siguranța cosmonauților împotriva radiațiilor iar acest lucru nu este viabil. O căptușeală pe bază de apă ar fi una dintre posibilele soluții. Cercetătorii de la laboratorul din Marea Britanie Rutherford Appleton, susțin că ar fi posibilă crearea unui scut asemenea celui prezent pe nava Enterprise din Star Trek. O mini magnetosferă care să simuleze câmpul magnetic al Pământului ar putea să protejeze echipajul navei.
Dar chiar și dacă am găsi un mod de a proteja cosmonauții, cu ce va fi propulsată nava? Una dintre sugestii este un motor pe bază de anti-materie. Chiar dacă sună ciudat, în momentul în care amesteci materia cu anti-materia, cele două se anihilează cu eliberare de energie. Ei bine, motorul e simplu de făcut dar e dificil să faci combustibil. Acceleratorul de particule CERN din Elveția poate să producă așa ceva, dar nu în cantități atât de mari. E nevoie de 1 miliard de ani ca să faci un gram de anti-materie. De costuri, nu mai zic…
Cercetătorul Bob Bingham estimează că navetele moderne ar putea să atingă jumătate din viteza luminii. Cu alte cuvinte, omenirea ar avea nevoie de 8 ani pentru a ajunge la cea mai apropiată stea, și încă 4 ani pentru a primi semnalul din acea direcție.