Home Diverse Agricultura modernă nu mai depinde de tractoare

Agricultura modernă nu mai depinde de tractoare

886
0
Agricultura modernă

Agricultura modernă nu mai depinde de tractoare și asta din două motive principale. În primul rând, în țara asta nu se mai face agricultură în adevăratul sens al cuvântului, sau mai bine zis, puțini sunt cei care se descurcă să fructifice zeci/sute/mii de hectare de teren. Astfel, suprafețele fiind mai mici, nu mai este necesar tractorul pentru diverse munci. Aici apare al doilea motiv, existența motocultoarelor. Aceste motocultoare sunt niște aparate de mici dimensiuni, mai precis cam 130 de kilograme (sau peste), cu care se poate face aceeași muncă specifică tractoarelor până nu demult. Dimensiunile mici le recomandă pentru grădinile românilor, mici ca suprafață dar destul de aglomerate.

Un motocultor se potrivește de minune în contextul unei agriculturi moderne, în care lumea nu mai este concentrată pe hectare întregi, ci pe o suprafață destul de mică de teren pe care să o poată îngriji fără ajutor extern. Aceste aparate agricole există printre noi de mulți ani, dar au devenit ceva mai vizibile pe măsură ce s-a diminuat dorința românilor de a investi în agricultură. Și nu au renunțat la agricultura în masă doar pentru că este munca grea, sau pentru că nu există ajutor din partea statului român, ci și din cauza faptului că nu există mână de lucru. Chiar dacă ai tractoare, există anumite munci care nu pot fi duse la bun sfârșit fără câțiva zeci de oameni plătiți cu ziua.

Astfel, românul se poate descurca singur cu ajutorul unui motocultor dacă face cât poate fără să mai depindă de nimeni. Am tot văzut exemple de oameni care au rămas cu viile neculese din cauza faptului că nu au găsit mână de lucru curentă care să vină la muncă. S-a zis și cu mitul țăranului român harnic și gospodar, din păcate. Un motocultor te poate ajuta în grădină, la vie, peste tot pe unde există teren de muncit. Nu mai depinzi de nimeni și cred că este cel mai frumos sentiment. E de înțeles de ce se cumpără asemenea aparate. E clar, nu-ți va culege via dar te poate ajuta la întreținerea ei.

Sunt curios unde se va ajunge peste vreo 15 ani dacă deja agricultura modernă nu mai depinde de tractoare, nu mai depinde de oameni. Probabil că se va merge tot pe această idee de auto gospodărire. Fiecare om se va ocupa de exact atât cât are nevoie pentru propria ogradă și atât. În viitorul apropiat oricum satele se vor depopula tot mai mult, migrarea către orașe sau exodul către străinătate sunt două aspecte mai mult decât evidente. Agricultura modernă se rezumă strict la consumul propriu din păcate.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here