Potrivit unui nou studiu, femeile se apropie de consumul de alcool al bărbaților. Raportul, publicat în revista medicală BMJ Open a analizat 4 milioane de oameni între 1891 și 2001 și a scos la iveală faptul că de-a lungul istoriei, bărbații au fost cei mai predispuși la consumul de alcool într-o cantitate care să le dăuneze sănătății.
Acum, se pare că femeile îi ajung din urmă, mai ales în ultimele generații. La începutul secolului 20, bărbații aveau obiceiul să bea de două ori mai mult alcool față de femei și aveau șanse de 3 ori mai mari să devină dependenți de alcool. Astăzi însă, cele două genuri sunt aproape egale în ceea ce privește consumul de alcool. Bărbații născuți din 1980 consumă alcool de 1.1 mai multe ori față de femei și devin alcoolici de 1.3 ori mai mult față de femei.
Rezultatul este compus din 68 de studii internaționale publicate între 1980 și 2014. Cercetătorii au grupat oamenii în funcție de data nașterii și au analizat consumul de alcool. A fost analizată cantitatea și frecvența consumului de alcool.
„Se zvonea de mult că cele două sexe sune aproape egale în ceea ce privește consumul de alcool, însă nu a confirmat însă nimeni. Din acest motiv am decis să aruncăm o privire pe datele pe care le aveam în ultimii ani. Astfel, am putut dovedi schimbarea.” Spune Katherine M. Keyes, profesor asociat la Universitatea din Columbia.
Acest studiu nu a analizat de ce anume diferențele consumului de alcool între sexe este atât de apropiat, dar cercetătorii au observat că una dintre cauze poate să fie schimbarea rolului femeii în societate. Consumul crescut de alcool însă, poate duce la boli grave de inimă, atacuri cerebrale, probleme cu ficatul și probleme digestive din cele mai grele.