Home Tehnologie Astronomii au dezvăluit o hartă detaliată a galaxiei noastre Calea Lactee

Astronomii au dezvăluit o hartă detaliată a galaxiei noastre Calea Lactee

1269
0
Calea Lactee

Cercetătorii au folosit două dintre cele mai mari telescoape din lume pentru a produce o hartă super detaliată a galaxiei noastre. Astronomii din Germania și cei din Australia au cartografiat hidrogenul, cel mai abundent element din cosmos și componenta principală a stelelor și galaxiilor, pentru a aduce la iveală o priveliște nemaivăzută a galaxiei noastre, Calea Lactee. Harta arată concentrația de stele, alături de alte galaxii pitice de pe cer.

„Am reușit să producem o imagine a cerului foarte complexă. Noua hartă ne oferă o priveliște mult mai coerentă asupra cerului și ne permitem să înțelegem mai bine Calea Lactee” spune Lister Staveley-Smith de la Centrul de Radio Astronomie.

Naomi McClure-Griffiths de la Universitatea Națională din Australia spune că studiul a scos în evidență pentru prima dată structurile dintre stelele Căii Lactee.

„Nori foarte mici de gaze par să fi ajutat stelele din galaxie timp de miliarde de ani” spune Naomi într-o declarație. De asemenea, aceasta a mai spus că harta va fi folosită pentru a răspunde multor întrebări care până nu demult nu aveau
răspuns și pentru a vedea care sunt vecinii acestei galaxii.

„Cum face rost Calea Lactee de gaze noi și continuă să dea naștere noilor stele? Și unde sunt toate celelalte galaxii pitice care ar trebui să înconjoare galaxia noastră? Următoarele zile vor fi destul de interesante” spune Naomi.

Pentru ca acest proiect să fie dus la capăt, a fost nevoie de utilizarea telescoapelor timp de mii de ore în decursul câtorva ani. Echipa a folosit observatorul Parkes din Australia și Effelsberg 100m Radio Telescope din Germania.

„Procesarea datelor a fost o sarcină mult mai dificilă și am fost nevoiți să ne facem singuri softul pentru a putea calibra datele. Într-un final, nori mici au devenit vizibili și se pare că ei au fost cei care au alimentat formarea de stele în Calea Lactee” spune Staveley-Smith.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here