Bărci improvizate care nu ar fi trebuit niciodată să fie scoase în larg, contrabandiști fără scrupule care nu se tem pentru viețile lor și oameni disperați care sunt capabili să riște absolut tot. Un mix de frică, speranță și lăcomie au adus acest record absolut incredibil.
Mult mai multe persoane s-au înecat în Mediterană anul acesta față de anul precedent, cel puțin 3800 până în acest moment. Totul în mai puțin de 90 pe săptămână, adică 13 pe zi.
De ce refugiații riscă absolut totul pe Mediterană? Păi pentru că nu au de ales. Sunt sirieni, afgani, irakieni, oameni care fug de un război pe care nu ei personal l-au început. Mai sunt și nigerieni și eritreeni care doresc o șansă la o viață mai bună. Una peste alta, peste 65 de milioane de oameni și-au abandonat casele, iar unul din trei sunt acum refugiați. Ne aflăm în fața celui mai mare val de imigrație după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Sute de mii de oameni își riscă zilnic viața pentru a încerca să traverseze Mediterana. Cu toate că anul acesta trec mai puțini oameni față de 2015, au murit mai mulți oameni în această încercare anul acesta. Mai exact, una din 88 de persoane este scoasă fără suflare din Mediterană, în momentul în care bărcile improvizate se răstoarnă, încercând să ajungă probabil pe țărmurile Greciei, Italiei sau Spaniei. Asta înseamnă că au șanse cu 90% mai mari să moară înecați față de un american să moară împușcat în Statele Unite.
Anul trecut, ruta de est era din Turcia către Grecia dar o înțelegere dintre UE și Ankara a oprit acest aval. În schimb, se trece ilegal prin Libia care nu are guvern în acest moment.