Imaginați-vă o planetă moartă cu o atmosferă toxică, de 90 de ori mai densă decât a noastră, pe suprafața căreia se ating temperaturi de 864 de grade: este de departe imposibil de locuit, nu? Ei bine, aceasta este planeta Venus, numită planeta geamăn a Pământului din cauza dimensiunilor similare. Cu toate că dimensiunile corespund, nu am putea locui niciodată acolo.
Dar oare în urmă cu 3 miliarde de ani? Este posibil ca lucrurile să fi fost diferite atunci acolo, potrivit unui nou studiu. Cercetătorii de la NASA, respectiv Institutul Spațial Goddard din New York au folosit un calculator menit să simuleze climatul Pământului în timp pentru a simula climatul planetei Venus, sperând să descopere cum a fost această planetă în urmă cu 3 miliarde de ani.
Ceea ce au descoperit, scoate la iveală o planetă ceva mai prietenoasă, asemănătoare planetei noastre. Aceștia cred că Venus avea oceane vaste și temperaturi puțin mai reci față de Terra în primele 2 miliarde de ani de existență. Nori denși ar fi apărat pe atunci planeta de radiații și căldură. Mai puține lucruri se cunosc despre oceanele de pe Venus, care au fost aduse pentru prima dată în prim plan de către o misiune NASA din anii 1980. Fiind cea de-a doua planetă de la Soare, Venus nu ar fi părut capabilă să aibă oceane. Această planetă primește mult mai multă lumină față de Pământ, care ar fi evaporat apa lichidă, trimițând hidrogenul în cosmos și reținând dioxidul de carbon.
A existat viață pe Venus?
„Apa nu înseamnă neapărat viață. Credem că apa este un element de susținere a vieții însă. Marte ar fi o planetă mult mai capabilă să susțină viața decât Venus dar datele studiului ne indică faptul că și această planetă ar fi putut să susțină viața” spune Michael Way, cercetător NASA.