Home WarPress Petrecem pentru Manbij – ISIS pierde controlul asupra acestui oraș cheie

Petrecem pentru Manbij – ISIS pierde controlul asupra acestui oraș cheie

1017
0
manbij

Locuitorii din Manbij au sărbătorit sâmbătă în plină stradă eliberarea orașului. Aceștia și-au tăiat bărbile, au ars voalurile și au fumat țigări, lucruri interzise timp de 2 ani de ocupație ISIS. Sărbătoarea a izbucnit în toate cartierele orașului după ce militanții ISIS au pierdut controlul, fiind forțați să se retragă din cauza rebelilor și a forțelor americane. Pentagonul a anunțat oficial faptul că centrul orașului a fost eliberat de ISIS.

Din luna mai a acestui an, Forțele Democratice Siriene, alianța dintre forțele kurde și arabe ajutată de armata SUA, se luptă pentru eliberarea Manbij în nordul Siriei. Multora nici nu le vină să creadă că au scăpat în sfârșit de militanții islamiști. Zeci de femei cu voaluri negre  au fost fotografiate în timp ce erau eliberate de către armata rebelilor, multe dintre ele având copii și fiind inundate de lacrimi. Una dintre femei a îmbrățișat un soldat kurd.

Imagini de la televiziunea Kurdistan 24 înfățișează oameni care cântă și dansează pe străzile orașului. Un bărbat arată către o locație din afara orașului și o descrie drept un loc de execuție.

„Aici obișnuiau să execute oamenii. Le tăiau capetele și le lăsau atârnate aici 3 zile. Omorau oamenii pentru orice nu le convenea, motivând faptul că nu cred în Allah” spune acesta pentru Kurdistan 24.

O femeie arată semnul păcii cu ambele mâini și își exprimă ușurarea.

„Mii de mulțumiri, în sfârșit suntem fericiți. Mulțumim lui Dumnezeu că am scăpat de ISIS. Sper ca Dumnezeu să îi pedepsească” spune aceasta…

De ce este important orașul Manbij?

Alungând militanții din Manbij, se blochează drumul proviziilor ISIS între orașul Raqqa și Turcia. ISIS a pus stăpânire pe acest oraș în urmă cu 2 ani  și l-a folosit drept un hub de recrutare și de procesare al luptătorilor străini. Tot aici erau plănuite operațiunile de la granița cu Turcia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here