Punctul Roșu de pe Jupiter, uriașa furtună care chinuie gigantul gazos de mai bine de 300 de ani, urăște atmosfera înconjurătoare atât de mult încât o încinge la extrem. Temperatura medie a planetei Jupiter este undeva la 930 de grade Celsius minim, urcând în unele locuri până la 1300 de grade Celsius. Asta înseamnă mai mult decât temperatura lavei topite. Aceste temperaturi ar putea să topească bateriile din litiu ale telefoanelor mobile și să le transforme direct în gaze.
Asemenea temperaturi nu sunt cauzate de Soare, explică James O’Donoghue, un cercetător în cadrul Universității din Boston, Centrul pentru Fizica Spațială.
„Am observat distribuția căldurii pe întreaga planetă în căutarea anomaliilor, în încercarea de a descoperi care este sursa căldurii acestei planete. Am putut vedea aproape instant faptul că temperaturile medii cunoscute de noi sunt sub cele din Punctul Roșu.” Spune James.
Marele Punct Roșu
Punctul roșu este un uragan cu un diametru de 20.000 de kilometri, de 3 ori dimensiunea Pământului, vânturile din acest punct încheie o rotație completă în 6 zile.
„Marele Punct Roșu este o sursă de energie teribilă care încălzește atmosfera planetei Jupiter , dar nu avem vreo dovadă a efectelor propriu-zise la altitudini ridicate” spune Luke Moore, co-autor al studiului BU, publicat în revista Nature.
Uriașa furtună emite unde sonore și gravitaționale prin intermediul cărora se transmite energie cinetică , atomii sunt mișcați cu mari viteze și astfel se generează creșterea de temperatură deasupra Punctului Roșu.
„Marele Punct Roșu este cea mai mare furtună din sistemul nostru solar – e mai mare decât Pământul în sine – așa că este capabil să genereze foarte multe turbulențe care împiedică circuitul aerului în atmosferă” spune O’Donoghue pentru Space.com.