Home International Secretele unui oraș egiptean au fost descoperite sub ape

Secretele unui oraș egiptean au fost descoperite sub ape

780
0
Thonis-Heracleion

Până în 1996, două orașe egiptene antice erau de negăsit. Atunci, a venit un arheolog francez numit Franck Goddio care a făcut o descoperire extraordinară  sub ape. Timp de 1000 de ani, Thonis-Heracleion a fost complet scufundat. Peștii și-au făcut case printre coloanele impunătoare, temple, zei și alte statui. Goddio a petrecut ani de zile supraveghind descoperirea sa, alături de altă descoperire făcută de un pilor englez în 1933,  Canopus. Datorită deschiderii unei noi galerii la Muzeul Britanic, descoperirile lui Goddio sunt publice.

Sunken Cities: Egypt’s Lost Worlds s-a deschis pe data de 19 mai și scoate la iveală lucruri care până nu demult erau mari mistere ale istoriei.

Thonis-Heracleion și Canopus sunt cunoscute din mitologia greacă. Istoricii greci și descendenți egipteni cunoșteau poveștile celor două orașe scufundate, acum e rândul nostru să le aflăm” spune Aurelia Masson-Berghoff de la British Museum.

De ce s-au scufundat?

Probabil ridicate în secolul 7 înainte de Hristos, orașele Thonis-Heracleion și Canopus erau niște centre comerciale destul de importante pe rutele Egipt – Grecia – Mediterana. Erau practic la intersecție. Din păcate, sorții nu le-au fost favorabili.

„Câteva fenomene naturale extreme au cauzat scufundarea orașelor la 10 metri sub nivelul mării” mai spune Aurelia Masson-Berghoff.

Practic a crescut nivelul mării foarte mult, o creștere de nivel cauzată probabil de cutremure și implicit de valuri uriașe. La expoziție, cea mai mare statuie expusă este cea a zeiței Hapi, în mod ironic zeița inundațiilor. Are aproape 5 metri înălțime  și cântărește aproape 5.5 tone. Granitul roz din componență datează din secolul 4 înainte de Hristos, cu mult înainte ca Thonis-Heracleion să dispară în mare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here