Home International Laptele de gândac – cel mai hrănitor lapte din lume

Laptele de gândac – cel mai hrănitor lapte din lume

1014
0
Laptele de gândac

Laptele de insecte s-ar putea să devină într-o zi un supliment alimentar pe care oamenii vor putea să-l consume fără probleme. Cercetătorii au descoperit recent faptul că Diploptera punctata sau gândacul Pacific beetle își hrănește gândăceii cu un lapte foarte bogat în proteine, grăsimi și zahăr. Nu vă așteptați să mergeți la magazin și să îl găsiți la raionul de lactate, cel puțin nu acum.

„Orice lichid scos dintr-un gândac nu este lapte adevărat. Cel puțin asta credem noi” spune Becky Facer director la  Fernbank Museum of Natural History din Atlanta. Mulți oameni nu vor fi de acord. Până la urmă lichidul din insectă ia forma unor cristale de proteine în intestinele micilor gândăcei.

„Cristalele de proteine sunt un lapte pentru micii gândaci. Este esențial pentru creșterea acestora și pentru dezvoltarea lor” spune Leonard Chavas, unul dintre cercetătorii din spatele studiului care aduce în prim plan ideea că ar putea exista lapte de gândac. Acesta a explicat că acest lapte conține de 3 ori mai multă energie față de laptele de bivoliță și de 4 ori mai bogat în proteine față de laptele de vacă.

„Ne interesa cu adevărat din ce este compus” spune Chavas, unul dintre autorii studiului, într-un interviu publicat în luna iulie în revista International Union of Crystallography. Chavas și colegii lui au examinat speciile, în special cea numită Diploptera punctata. Aceasta este singura specie de gândac despre care se cunoaște că naște pui vii, ținuți în corpul mamei, nu ouă în afara corpului. Aceștia sunt hrăniți cu acel lichid foarte bogat în proteină. Dar cum faci să-l scoți din gândac? Cum reușești să mulgi acel lapte?

Ei bine, cristalele sunt extrase din embrionii gândacilor în acest moment. Pe viitor, Chavas și echipa lui caută să folosească bioingineria inversă, dar va fi o cale foarte lungă până să aibă rezultate. Poate că unora nu le surâde ideea de a bea lapte de gândac, dar nu uitați că această vietate poate supraviețui unui dezastru nuclear.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here