Marele Zid dispare încet și sigur, cărămidă cu cărămidă, și autoritățile de la Beijing s-au săturat. O nouă campanie a fost lansată curând, menită să protejeze zidul lung de 21.000 de kilometri, construit în diferite stagii începând cu secolul al III-lea înainte de Hristos și finalizat de Dinastia Ming (1368-1644). Zidul avea rolul pe atunci de a apăra imperiul, însă astăzi edificiul este în pericol. Oamenii fură bucăți din zid drept suveniruri sau amintire iar acest lucru nu este de bun augur.
De fapt, marea problemă nu este cei care ia câte o pietricică drept suvenir, ci cei care fură cărămizile pentru a-și construi case cu ele sau pentru a le vinde mai departe. Zidul oricum se confruntă cu un grad destul de avansat de degradare din cauza vânturilor, polii și furtunilor de nisip, să mai vină și oamenii să mai ia bucăți din el parcă e prea mult. Ei bine, Guvernul de la Beijing va pune paznici la zid. Vor fi puncte distincte la anumiți kilometri + patrule + o linie fierbinte la care oamenii ce văd nereguli legată de această problemă pot suna.
Totul a început în urmă cu câteva luni când un video ce înfățișa un cetățean care vandaliza zidul a devenit viral pe net. De atunci The State Administration of Cultural Heritage (SACH) se tot gândește la soluții pentru a proteja zidul. Conform statisticilor, aproape 30% din secțiunea construită de Dinastia Ming a fost furată deja și mai puțin de 10% este considerată întreținută.
„Marele Zid Chinezesc este un important centru turistic, are peste 20.000 de kilometri și este foarte greu de restaurat sau de întreținut” spune Dong Yaohui, director Great Wall of China Society.