Home WarPress Lupta pentru eliberarea Falluja este abia la jumătate. ISIS nu renunță.

Lupta pentru eliberarea Falluja este abia la jumătate. ISIS nu renunță.

976
0
falluja

Se pare că ISIS se pricepe la defensivă în Orientul Mijlociu, atât în autoproclamata capitală a Siriei Raqqa cât și în importantul oraș irakian Falluja. Guvernele și rebelii încearcă să recâștige  teritorii cheie pierdute în defavoarea jihadiștilor, însă ISIS rămâne un adversar de temut, potrivit șefului pentru inteligență american.

„Din păcate, în ciuda eforturilor noastre depuse pe câmpul de luptă împotriva ISIL (ISIS), puterea acestora la nivel global nu a slăbit” spune John Brennan, director CIA.

Acesta a menționat faptul că ISIS a pierdut controlul asupra unor teritorii vaste din Siria și Irak, a resimțit o reducere a capitalului financiar și s-a chinuit să redobândească efectivele de luptători pieriți în bătălii. Din păcate, ISIS încă are între 18.000 și 22.000 de luptători în cele 2 țări. Brennan spune că lupta trebuie concertată asupra Siriei, Irak și Libia. Iată care este situația în fiecare dintre cele 3.

Irak

Aici se dă încă bătălia pentru eliberarea orașului Falluja. În acest moment trupele federale au ajuns în centrul orașului. Lupta este greoaie pentru că ISIS au instalat capcane cu explozibili în casele oamenilor iar din această cauza înaintarea se face cu mare precauție. Începând cu 23 mai de când forțele armate au început luptele pentru eliberarea orașului, din Falluja au plecat aproximativ 84.000 de locuitori.

Siria

În Siria important este orașul Raqqa, luat în vizor atât de forțele siriene de ordine cât și de kurzii din nordul țării. Acest oraș va fi mult mai dificil de eliberat de cât Mosul pentru că acest oraș este ocupat de ISIS încă din 2014. Victimele colaterale sunt foarte multe, doar marți 34 de civili au murit în timpul bombardamentelor din Raqqa.

Libia

Pe lângă Irak și Siria, ISIS are treabă și cu Libia. Dezvoltarea ISIS în Libia este poate cel mai periculos aspect pentru că această țară este destul de aproape de Europa. ISIS încearcă prin Libia să își mărească influența în Africa și să planifice atacuri teroriste în Europa. Luna aceasta, forțele libiene alături de forțele U.N. au recâștigat o parte din orașul Sitre. Lupta de eliberare a durat aproximativ 2 săptămâni iar 100 de soldați au fost uciși alături de alți 400 răniți.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here