Un frecventmetru este un instrument electronic pentru măsurarea frecvențelor sunetului și luminii. Frecvența este definită ca numărul de plusuri ale unei unde într-un interval de timp. Frecventmetrul contorizează aceste pulsuri și durata lor în timp. Un frecventmetru poate detecta și măsura frecvențe deasupra și sub capacitatea simțurilor umane și poate face asta pe o paletă foarte largă de frecvențe.
La ce se folosește un frecventmetru?
Frecventmetrele digitale sunt folosite pentru a testa echipamente și periferice în industria electronică. Ele se mai folosesc in fizică și inginerie pentru măsurători de acustică, optică și unde radio. Aceste instrumente au fost folosite pentru detectarea frecvenței impulsurilor nucleare din reziduurile nucleare în descompunere în timpul celui de al doilea Război Mondial și sunt folosite și astăzi pentru măsurarea radiațiilor. Pot fi folosite pentru reducerea zgomotului la telefoanele mobile, camere video și rețele wireless și pentru detectarea scurgerilor de radiații la cuptoarele cu microunde.
Componentele unui frecventmetru
În afară de numărarea și detectarea frecvențelor, un frecventmetru poate trimite semnale de avertizare atunci când frecvențele au fost depășite. Interfața meniului primește setările pentru frecvențele permise și programează fie o alarmă sonoră fie oprirea funcționării atunci când frecvențele sunt depășite pentru o anumită perioadă de timp. Frecventmetrul are un oscilator intern numit bază de timp care furnizează semnale de timp.
În cazul în care semnalul recepționat este deja în formă electronică, o simplă interfață va afișa citirea. În cazul în care intrarea nu este digitală, un traductor în contorul de frecvență va converti semnalul, îl va amplifica sau filtra pentru o citire corectă. Baza de timp a frecventmetrului este de obicei un oscilator cu cristal de cuarț plasat într-o cameră sigilată, la o temperatură controlată, pentru măsurători de înaltă precizie. Poziționare globală prin satelit sau GPS poate conține, de asemenea, o bază de timp cu un oscilator cu rubidiu.
Principiile de funcționare ale unui frecventmetru
Un frecventmetru are un mic dispozitiv care convertește tensiunea sinusoidală a frecvenței într-o serie de impulsuri unidirecționale. Numărul afișat este frecvența semnalului de intrare măsurat în medie pe un interval de 0.1, 1 sau 10 secunde. Aceste trei intervale se repetă. Pe măsură ce numărătoarea se reia, impulsurile trec prin poarta secundară și ajung la cea principală care se deschide pentru o perioadă de timp.
Capacitatea unui frecventmetru digital modern variază 10⁴ și 10⁹Hz. Pentru a face o simplă măsurare a frecvenței sau a intervalului de timp, este necesar să se aplice semnalul de la intrare. Când se folosește un contor de frecvență trebuie să fie selectat în prealabil intervalul de timp de bază. Cele mai comune opțiuni sunt de 0,1 secunde, 1 secundă sau 10 secunde. Acestea se referă la durata de timp în care poarta contorului de frecvență este deschisă și impulsurile de intrare sunt numărate. Astfel, pentru 1 secundă vor fi luate în considerare 1 000 000 impulsuri și va rezulta un semnal de 1 MHz. În cazul în care vor fi numărate cinci impulsuri cu un timp de poarta de o secundă frecvența va fi de 5Hz.
Tehnologia modernă se bazează pe măsurători extrem de exacte iar aceste măsurători se fac doar cu ajutorul aparatelor de genul frecventmetrului. Pasionații de electronică trebuie să aibă la îndemână un frecventmetru printre alte instrumente.