La acest concurs s-au înscris monumente ale arhitecturii din toate colțurile lumii. De la case invizibile până la clădiri din care natura este parte componentă. Astăzi, 30 de clădiri candidate pentru concursul RIBA au intrat în faza finală. RIBA – Royal Institute of British Architects.
Clădirile, unele din Azerbaijan, altele din Vietnam, altele din colțuri îndepărtate ale lumii vor candida pentru titlul „Cea mai impresionantă și inspirațională clădire a anului”, titlu internațional la care au râvnit peste 50 de țări. În această etapă finală au ajuns doar 30 de clădiri din 20 de țări.
„RIBA a devenit deja o instituție mondială cu membri din întreaga lume. Avem deja o reputație internațională, așa că era de așteptat să facem acest mic concurs prin care să premiem clădirile cu cea mai bună arhitectură din lume” spune președintele RIBA, Jane Duncan.
Care sunt condițiile de participare la RIBA
Orice arhitect ce a pus bazele unei clădiri poate să se înscrie la acest proiect, nu contează bugetul sau dimensiunea. RIBA va fi un amalgam de clădiri industriale sau din spațiul public și clădiri rezidențiale. Nu contează cine ce a proiectat atâta timp cât e suficient de interesant.
Care sunt numele grele ce vor participa la RIBA anul acesta
Evident, cei mai buni arhitecți din lume vor participa, printre care amintim Foster + Partners, David Chipperfield Architects, Bjarke Ingels Group și evident Zaha Hadid.
Cine va juriza RIBA 2016
Tod Williams Billie Tsien Architects, alături de Richard Rogers și nigerianul Kunlé Adeyemi vor fi cei care își vor da cu părerea în cazul celor 30 de clădiri, încercând să scoată la lumină pe cea mai frumoasă dintre ele. De asemenea, juriului s-a mai alăturat Marilyn Jordan Taylor FAIA și Philip Gumuchdjian.
Cele 30 de clădiri care se luptă la RIBA 2016