Home International Motiur Rahman Nizami a fost executat în Bangladesh pentru crime de război

Motiur Rahman Nizami a fost executat în Bangladesh pentru crime de război

757
0
Motiur Rahman Nizami

Bangladesh a executat unul dintre cei mai mari lideri islamici, al partidului islamic interzis Jamaat-e-Islami. Este vorba despre Motiur Rahman Nizami, pentru crimele comise în timpul războiului de independență din anul 1971. În vârstă de 73 de ani, acesta a fost spânzurat în închisoarea din Dhaka după ce curtea Supremă de Justiție a respins apelul.

Motiur Rahman Nizami a fost condamnat la moarte în anul 2014 de un tribunal special, fiind acuzat de genocid, viol  și masacrarea intelectualilor în timpul conflictului din 1971, când au murit între 1 și 3 milioane de oameni în doar 9 luni.

Partidul islamic Jamaat-e-Islami s-a opus atunci ruperii de Pakistan, urmând să fie interzis la scurt timp după ce Bangladesh a câștigat independența. Gruparea a reintrat în politică și declarată din nou ilegală în anul 2013.

Moartea lui Motiur Rahman Nizami a fost primită cu urale de cetățeni în Dhaka, unii dintre ei au dus această bucurie la extrem și au manifestat la porțile închisorii lovind postere cu pantofii. Postere cu Motiur bineînțeles.

Evident, există și voci care susțin că procesul nu a fost unul tocmai cinstit și drept. Potrivit Human Rights Watch, tribunalul a limitat numărul de martori aduși de Nizami la doar 4. De asemenea nu i s-a permis să conteste martorii acuzării care oricum au venit cu relatări ciudate.

În plus, Human Rights Watch au spus că judecătorul, procurorul și consultantul extern au discutat despre acest proces în particular și public deși nu aveau dreptul să o facă.

„Human Rights Watch se opune sentinței cu moartea în toate cazurile, fiind o pedeapsă ireversibilă, degradantă și foarte crudă” spune Brad Adams, director Asia al Human Rights Watch.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here