Home International Semnele schimbării în IRAN: mai multe femei în Parlament

Semnele schimbării în IRAN: mai multe femei în Parlament

824
0
IRAN

Președintele iranian Hassan Rouhani a anunțat pe Twitter faptul că 17 femei vor face parte din noul Parlament. Discutăm despre un record nemaiîntâlnit, dovada faptului că femeia începe să capete din ce în ce mai multă importanță în societatea iraniană. Lucrurile se îndreaptă înspre normalitate.

Pe data de 26 februarie, 13 femei au fost alese în prima rundă de alegeri, apoi urmând alte 4 locuri să fie alocate femeilor vineri, adăugând un plus de încredere reformiștilor din noul Parlament. Majoritatea acestor femeie sunt pe aceeași lungime de undă cu președintele Hassan Rouhani spune Reza Marashi, director pe cercetare la National Iranian American Council.

„E un progres, dar nu în zona pe care ne-o dorim de fapt” spune acesta.

E nevoie de mult mai multă implicare pentru ca femeile să poată asigura un viitor Iranului. De la Revoluția din 1979, Iranul nu a mai avut atât de multe femei alese în Parlament.

„Aceste alegeri demonstrează faptul că oamenii doresc ca femeia să aibă un rol mai important în conducerea țării” spune Marashi.

Alegerea mai multor femei arată o schimbare în opinia publică ce vrea să se detașeze de modul foarte dur în care Iranul a fost condus în trecut.

„Dar puterea lor legislativă nu trebuie supraapreciată.  Ele sunt produsul Guvernului și sunt foarte loiale Republicii Islamice. Nu sunt în măsură să schimbe legea familiei  sau legile care astăzi îngrădesc femeia.”

În acest moment, femeile reprezintă 6% din totalul de 290 de parlamentari.

Parlamentul va intra în drepturi pe dara de 28 mai iar experții cred că nu va face viața un calvar pentru Rouhani cum a făcut-o actualul Parlament, îi va permite să facă reforme fără să se opună.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here