Orbitând în jurul unei planete minuscule la marginea sistemului nostru solar, noua lună descoperită de telescopul Hubble al celor de la NASA a fost denumită MK2. Aceasta orbitează în jurul planetei Makemake, cea de-a doua planetă de gheață după Plută, în centura Kupier. Centura Kupier reprezintă o masă uriașă de comete, roci înghețate și obiecte ce orbitează în jurul soarelui în spatele planetei Neptun.
Descoperirea a fost făcută de către cercetătorii de la institutul Space Telescope Science și cei de la institutul Southwest Research, folosind împreună telescopul Hubble. Planeta Makemake, numită după divinitatea civilizației Rapa Nui, existenă în Islanda de Est, are un diametru de 1400 km, ceea o face de 10 ori mai mică de cât Terra și de două ori mai mică de cât planeta Pluto. MK2 este mult mai mică, are un diametru de doar 160 de km.
Pluto nu mai este din 2006 cea mai mică planetă din sistemul solar
Descoperirea planetei Makemake, împreună cu alte planete pitice precum Ceres, Eris și Haumea, au făcut ca la nivel mondial, să se revizuiască clasificarea planetei Pluto drept una pitică, cea mai mică din sistemul solar. Faptul că a fost găsită chiar și o lună ce orbitează în jurul planetei Makemake, nu face de cât să pună sare pe rană admiratorilor planetei Pluto, care dintr-o dată nu mai e așa specială.
„Descoperirea de față ne obligă să reconsiderăm capitolul legat de mărimea planetelor din sistemul nostru solar” spune Marc Buie de la Southwest Research Institute.
Deocamdată nu se cunoaște compoziția lunii descoperite în jurul planetei Makemake sau originea. Orbita circulară destul de strânsă ar putea însemna că s-a format în urma coliziunii dintre Makemake și ceva obiect venit din centura Kupier. Orbita mai alungită ar însemna că este vorba despre un obiect capturat de gravitația planetei pitice.