În 2015, pe întreaga planetă s-au înregistrat cele mai multe execuții din ultimii 25 de ani, potrivit unui raport al grupării ce luptă pentru drepturile omului, Amnesty Internațional. Cel puțin 1634 de oameni au fost executați anul trecut, cu 50% mai mulți față de anul 2014.
„Creșterea numărului de execuții de anul trecut este ceva profund deranjant. ” spune Salil Shetty, secretar general Amnesty International.
Potrivit grupării ce militează pentru drepturile omului, de creșterea dramatică a execuțiilor sunt vinovate doar 3 state: Iran, Pakistan și Arabia Saudită. Acestea 3 însumează 90% din totalul execuțiilor la nivel mondial în anul 2015.
Iranul de exemplu, a executat în 2015 nici mai mult nici mai puțin de 977 persoane, cu 200 mai mult față de 2014 și majoritatea pentru infracțiuni de genul traficului de droguri. Majoritatea celor executați erau sub 18 ani, făcând din acest lucru un delict internațional.
În Pakistan, după masacrul taliban de la școala din Peshawar din decembrie 2014, guvernul pakistanez a impus pe o perioadă de 7 ani pedeapsa cu moartea pentru a permite execuțiile teroriștilor. Totuși, în luna mai 2015, guvernul pakistanez a declarat că a adoptat pedeapsa capitală și pentru restul infracțiunilor foarte grave. În 2015, în Pakistan au fost executate 326 de persoane, cel mai mare număr din istoria țării.
Arabia Saudită se confruntă de când lumea cu criticile internaționale atât pentru modurile de execuție, cât și pentru motive. În septembrie 2015, un grup de experți ONU au cerut lui Salman bin Abdulaziz să reflecteze asupra sentinței de execuție a lui Ali al-Nimr, nepotul lui Nimr al-Nimr. Ali al Nimr avea 17 ani când a fost arestat și a fost condamnat la moarte prin decapitare și crucificare. Unchiul său a fost de asemenea executat în ianuarie 2016.