Persoanele fizice autorizate au posibilitatea de a-si tine singure contabilitatea. Insa, foarte putine PFA-uri se descurca fara batai de cap si zeci de ore petrecute pe Internet pentru a cauta informatii.
Teoretic, de la infiintare, administrare, pana la contabilitate, lucrurile ar trebui sa fie destul de simple pentru o PFA. Practic, insa, este de multe ori complicat.
Mare parte din persoanele fizice autorizate prefera sa apeleze la un contabil specializat in evidenta contabila pentru PFA-uri, cel putin ocazional, daca nu lunar. Si asta pentru ca legislatia se schimba mereu, riscul de a completa gresit un formular, de a face calculul gresit al taxelor si impozitelor, este destul de mare. In plus, noul Cod Fiscal intrat in vigoare pe 1 ianuarie 2016, nu usureaza munca PFA-urilor.
Daca intentionezi sa infiintezi un PFA sau ai deja aceasta forma de organizare, iti recomandam sa externalizezi serviciile de contabilitate catre un contabil autorizat. Este o decizie inteleapta. Vei salva timp si bani.
Preturile cerute de majoritatea Contabililor PFA sunt accesibile:
-Contabilitate PFA fara activitate – 50 – 100 de lei
-Contabilitate PFA cu volum foarte mic de activitate – 100 – 150 lei
-Contabilitate PFA cu volum mic de activitate – 150 – 200 lei
-Contabilitate PFA cu volum de activitate mediu – 200 – 300 lei
Un contabil PFA cu experienta, te va sfatui pentru a nu plati taxe suplimentare la stat, se va ocupa de completarea si depunerea formularelor si declaratiilor, pentru ca tu sa te concentrezi pe succesul afacerii tale, iti va depune toate declaratiile la timp, pentru a nu lua amenzi, te va sustine atunci cand ai un control, iti va oferi consultanta in diferite situatii atipice cu care te poti confrunta.