Engkos Kosasih își ține fiica în vârstă de 50 de ani încuiată într-o cameră a casei pentru că are impresia că cineva i-a făcut o vrajă. Ferestrele au fost blocate astfel încât aceasta să nu evadeze. Timp de 15 ani, aceasta a trăit în întuneric și izolare.
„A devenit distructivă, sărea în recoltele altor oameni și mânca porumbul. Am fost rușinat și speriat” spune Engkos Kosasih.
Prima dată a legat încheieturile și gleznele cu cabluri, dar aceasta a reușit să se dezlege. Timp de ani, Engkos Kosasih a ținut-o blocată în propria cameră, ducând-i farfurii cu mâncare de două ori pe zi printr-o gaură din perete. Nimeni nu a intrat vreodată să facă curat . fiica acestuia a folosit pietre să sape sub podeaua din ciment și a reușit să fugă.
Este o practică destul de comună?
Pasung – obiceiul prin care rudele pot să își sechestreze apropiații bolnavi mintali – a fost interzis în 1977 dar neoficial, încă mai este la modă. Potrivit HRW – Human Rights Watch, există peste 57,000 de persoane cu probleme de sănătate mintală în Indonezia, care au fost legate sau sechestrate cel puțin o dată. Aproximativ 18,800 persoane sunt ținute în pasung astăzi.
Kriti Sharma, autorul raportului pentru HRW, a găsit-o pe fiica lui Engkos Kosasih într-o zonă rurală a Cianjur, West Java. Sharma transmite de altfel faptul că mulți indonezieni cred că persoanele cu dizabilități psihice sunt posedați de diavol sau de spirite rele.
„Superstiția este la ea acasă în aceste zone, așa că primul pas pentru vindecare este găsirea unui vraci pentru soartă” spune Sharma. La două luni de la apariția raportului HRW, fiica lui Kosasih a fost eliberată de către familie.