Este vorba despre o problemă care a pus capac matematicienilor pentru sute de ani, problema la care englezul Andrew Wiles a reușit să răspundă.
„Nu există numere întregi drept soluție la ecuația xn+yn=zn când n e mai mare de 2”
Cunoscută și sub denumirea de Teorema lui Fermat, ecuația a fost adusă pentru prima dată în prim plan de matematicianul Pierre de Fermat în 1637. De atunci, nimeni nu a reușit să o rezolve. Au trecut mai bine de 300 de ani.
În 1990, un profesor de la Oxford, acest Andrew Wiles a soluționat în sfârșit problema iar săptămâna aceasta, a câștigat renumitul premiu Abel 2016. Pe lângă titlu, Andrew a primit și o sumă de 700.000 de dolari drept recompensă pentru meritele sale.
Când i-a fost înmânat premiul, Andrew a afirmat:
„Este o omoare uriașă pentru mine… Ecuația lui Fermat a fost pasiunea mea de mic copil iar rezolvarea ei mi-a adus un sentiment de împlinire colosal. Sper ca soluționarea unei ecuații vechi de sute de ani să inspire tinerii fascinați de matematică să lucreze asemenea mie și să nu se lase niciodată bătuți.”
Premiul, asociat cu un fel de Nobel pentru matematică, a fost acordat de Academia Norvegiană de Științe și Litere, în urmează o ceremonie la care va participa Prințul Haakon al Norvegiei în luna mai a acestui an.