Home International Un profesor de matematică a rezolvat o ecuație rămasă fără deslușire pentru...

Un profesor de matematică a rezolvat o ecuație rămasă fără deslușire pentru 300 de ani

696
0
eucație

Este vorba despre o problemă care a pus capac matematicienilor pentru sute de ani, problema la care englezul Andrew Wiles a reușit să răspundă.

„Nu există numere întregi drept soluție la ecuația xn+yn=zn când n e mai mare de 2”

Cunoscută și sub denumirea de Teorema lui Fermat, ecuația a fost adusă pentru prima dată în prim plan de matematicianul Pierre de Fermat în 1637. De atunci, nimeni nu a reușit să o rezolve. Au trecut mai bine de 300 de ani.

În 1990, un profesor de la Oxford, acest Andrew Wiles a soluționat în sfârșit problema  iar săptămâna aceasta, a câștigat renumitul premiu Abel 2016. Pe lângă titlu, Andrew a primit și o sumă de 700.000 de dolari drept recompensă pentru meritele sale.

Când i-a fost înmânat premiul, Andrew a afirmat:

„Este o omoare uriașă pentru mine… Ecuația lui Fermat a fost pasiunea mea de mic copil iar rezolvarea ei mi-a adus un sentiment de împlinire colosal. Sper ca soluționarea unei ecuații vechi de sute de ani să inspire tinerii fascinați de matematică  să lucreze asemenea mie și să nu se lase niciodată bătuți.”

Premiul, asociat cu un fel de Nobel pentru matematică, a fost acordat de Academia Norvegiană de Științe și Litere, în urmează o ceremonie la care va participa Prințul Haakon al Norvegiei în luna mai a acestui an.

Previous articleSunt 90% șanse ca în mormântul lui Tutankhamon să fie camere ascunse
Next articleTehnologii TV care nu au avut mare succes la noi
Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogul meu alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here