Home Terorism Gruparea kurdă Freedom Falcons a revendicat explozia de la Ankara

Gruparea kurdă Freedom Falcons a revendicat explozia de la Ankara

770
0
ankara

Gruparea kurdă Freedom Falcons (TAK), o grupare desprinsă din PKK, și-a asumat responsabilitatea pentru atacul cu mașină capcană din capitala Turciei, atentat care a curmat viețile a 35 de persoane. O femeie a fost cea care s-a sinucis în mașina plină cu explozibili.

Cu puțin timp în urmă, oficialii din ministere au spus că au identificat femeia care a detonat mașina, este vorba despre Seher Cagla Deșir, și se crede că a fost instruită de gruparea YPG, rebeli kurzi stabiliți în Siria. Într-o declarație pe  site-ul lor, gruparea TAK a confirmat atentatul.

Turcia și Statele Unite consideră gruparea PKK o organizație teroristă?

Acești doi aliați NATO au clasificat în mod diferit gruparea siriană YPG. În timp ce Turcia vede gruparea drept o extensie a PPK și drept urmare o organizație teroristă, Statele Unite vede gruparea drept unul dintre cei mai de încredere aliați în lupta contra ISIS din Siria. Nu de puține ori, focuri de artilerie au zburat peste granița siriană dinspre Turcia către YPG.

În luna februarie, TAK a mai revendicat o bombă la câțiva sute de metri distanță față de acest atac cu care a omorât 30 de persoane.  În acel atac, guvernul a identificat atacatorul drept un cetățean turc ce călătorea des în Siria și aparent doar ce intrase în țară sub formă de refugiat sirian kurd.

După atacul sângeros de duminică, armata turcă a început ofensiva în nordul Irakului, în munții Qandil unde se crede că ar fi mișcări de trupe PKK. Forțele de securitate  și PKK se luptă în provinciile din sudul Turciei din vara acestui an, când un acord de încetare a focului a fost revocat.

Unele orașe au fost sub ocupație militară pentru a elimina pe așa zișii teroriști, indicați de guvern. Totuși, criticii ar spune că operațiunile de amploare  sunt de fapt o pedeapsă colectivă de care forțele de securitate se folosesc pentru a ucide civili.

Previous articleArta unui fotograf din București
Next articleSunt 90% șanse ca în mormântul lui Tutankhamon să fie camere ascunse
Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogul meu alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here