Home Diverse PFA 2016 – Modificari Legislative

PFA 2016 – Modificari Legislative

1074
0
pfa

Acum aproape un an, in aprilie 2015, Romania depasea recordul de PFA-uri: 400.000, cel mai mare total din ultimii 5 ani. Explozia de PFA-uri infiintate se datora facilitatilor fiscale. Noul Cod Fiscal insa aduce modificari importante, care vor conduce, cel mai probabil, la o crestere mare a PFA-urilor radiate si la cresterea numarului de SRL-uri.

Va prezentam pe scurt principalele modificari care vizeaza PFA-urile in noul Cod Fiscal:

PFA vor datora CAS, chiar daca sunt salariati.

Inainte, persoanele fizice autorizate care realizau venituri independent, dar erau si salariate, in acelasi timp, nu mai datorau la stat CAS. Acum, in 2016, se elimina aceasta exceptie si PFA-urile vor fi obligate sa plateasca CAS.

Conform art. 148 din Codul Fiscal ( legea 227/2015):

“(1) Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual in sistem real, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul platilor anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale, o reprezinta echivalentul a 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, prevazut la art. 139 alin. (3), in vigoare in anul pentru care se stabilesc platile anticipate.

(2) In cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual pe baza normelor anuale de venit, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale o reprezinta valoarea anuala a normei de venit raportata la numarul de luni in care se desfasoara activitatea si nu poate fi mai mica decat echivalentul reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, prevazut la art. 139 alin. (3), in vigoare in anul pentru care se stabilesc platile anticipate, si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig.”

In plus, PFA-urile vor datora CAS la nivelul cel mai mare dintre venitul realizat si plafonul minim, dar nu mai mare de plafonul maxim de 5 x castigul salarial mediu brut.

Este important de precizat ca de la 1 mai 2016, salariul minim brut pe tara va creste de la 1.050 de lei la 1.250 de lei.

Vestea buna este ca nu vor datora CAS daca in anul anterior au realizat venituri lunare sub plafonul minim.

In 2016, baza de calcul pentru CASS este plafonata la de 5 ori castigul salarial mediu brut, pe cand in 2015 nu exista un plafon maxim. Asadar, o modificare favorabila.

In 2016, PFA nu vor mai plati CASS daca nu obtin venituri, iar daca obtin venituri sub plafonul minim, vor platit CASS la acest plafon. In 2015 plafonul minim pentru CASS era reprezentat de valoarea unui salariu minim brut pe tara.

Totusi, PFA-urile au un avantaj foarte important, din punctul meu de vedere. Poti beneficia de profit oricand. Ai prestat serviciul, ai emis factura si dispui de bani. In schimb, la SRL pentru a scoate banii din firma trebuie sa ai o justificare: salarii, plata facturi, investitii.

Persoanele care lucreaza de acasa si au un venit de 2000 -3000 de ron prefera sa detina un PFA, in locul unui SRL, pentru ca pot avea acces oricand la bani, dupa plata obligatiilor.

Pentru a lua decizia cea mai potrivita firmei tale, fa-ti un plan detaliat cu activitatile desfasurate, estimari incasari, estimari plata furnizori,  planurile de dezvoltare ale firmei si prezinta-te cu acest plan la un expert contabil. Tinand cont de specificul afacerii tale si de noile modificari fiscale, vei putea lua cea mai buna decizie pentru afacerea ta.

 

Resurse:

http://www.expert-contabila.ro/cum-trec-de-la-pfa-la-srl/

http://www.expert-contabila.ro/ce-alegem-in-2016-pfa-sau-microintreprindere/     

http://www.expert-contabila.ro/pfa-sau-srl-in-2016-diferente-avantaje-vs-dezavantaje/

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here