Noul Cod Fiscal, intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2016, vine cu schimbari majore in obligatiile fiscale ale persoanelor fizice autorizate. Pe langa impozitul de 16% pentru veniturile realizate si contributiile de asigurari sociale de sanatate de 5,5% (CASS), aceasta categorie de contribuabili are de achitat si contributii la asigurarile sociale (CAS).
Astfel, in functie de optiunea acestora, PFA-urile vor plati obligatoriu contributii la asigurarile sociale de 10,5% sau 26,3%, procent ce se aplica asupra venitului net obtinut. Acest venit nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Persoana fizica autorizata poate opta intre aplicarea cotei individuale de 10,5% sau a cotei integrale de 26,3%. Aceasta optiune, odata aleasa, nu poate fi anulata in cursul anului respectiv, ci doar din anul urmator.
Calculul contributiei de asigurari sociale (CAS) al PFA-urilor.
Salariul mediu brut in anul 2016 este de 2.681 lei. Un calcul simplu ne arata ca, daca luam in calcul salariul mediu brut actual, obligatiile pentru pensii vor arata in felul urmator:
- In cazul in care contribuabilul alege sa plateasca cota de 10.5%, atunci aceasta va plati la pensie cel putin 98,52 lei (35% x 2.681 lei x 10,5%) si cel mult 1.407,525 lei (5 x 2.681 lei x 10,5%)
- In cazul in care contribuabilul alege sa plateasca cota de 26.3%, atunci aceasta va plati la pensie minimum 246,78 lei (35% x 2.681 lei x 26,3%) si maximum 3.525,515 lei (5 x 2.681 lei x 26,3%)
Ce formular trebuie sa depui la ANAF pentru alegerea optiunii de plata a CAS?
La administratiile financiare locale, pentru alegerea optiunii de plata a CAS-ului, persoanele fizice autorizate trebuie sa depuna formularul 600. Acest formular actualizat il gasti aici.
Acest formular se depune fizic, direct la registratura ANAF sau online de catre persoanele care au certificat digital cu semnatura electronica.
In concluzie, sa trec de la PFA la SRL?
Noile obligatii fiscale pot conduce la „migrarea” de la PFA la SRL. Nu se poate face transformarea unui PFA intr-un SRL, ci trebuie sa radiezi PFA si sa infiintezi un SRL. Vestea buna este ca poti sa faci ambele operatiuni concomitent.
Fiecare forma juridica are avantajele si dezavantajele sale. Pentru a lua decizia cea mai potrivita firmei tale, fa-ti un plan detaliat cu : activitatile desfasurate /coduri CAEN, estimari incasari, estimari dezvoltare firma in urmatorii ani, potentiali clienti (daca vei avea de exemplu colaborari cu firme din UE, trebuie sa inregistrezi firma ca platitoare de TVA), investitia initiala, taxele pe care trebuie sa le platesti la stat. Prezinta-te cu acest plan la un contabil autorizat si tinand cont de aceste informatii, dar si de modificarile noului Cod Fiscal, luati impreuna o decizie.