Armata americana pozitioneaza tancuri, artilerie si echipament logistic in interiorul unor pesteri din Norvegia, incercand sa securizeze granita NATO-Rusia.
“Orice echipament inaintat catre acele regiuni reduce costurile si micsoreaza timpul de reactie intr-o situatie de criza. Asadar, daca avem echipamentul chiar langa granita suntem capabili sa intervenim la timp indiferent de criza” spune Colonelul William Bentley, ofiter de operatiune pentru a2-a brigada de Infanterie Marina Internationala. Pesterile in care au fost ascunse echipamentele sunt secrete.
Trimiterea de echipamente catre aceste pesteri ale Razboiului Rece, inflameaza si mai mult tensiunile dintre NATO si Rusia. Rusia are in jur de 200 de kilometri de granita cu Norvegia, granita care a fost puternic militarizata in timpul Razboiului Rece. De asemenea, Marina Rusa , Flota de Nord mai precis se afla in Murmansk, la 160 de kilometri de granita.
In octombrie, Ministrul Apararii din Norvegia, Haakon Bruun-Hanssen a spus reporterilor intr-o conferinta de presa faptul ca Rusia a dovedit ca este dispusa sa foloseasca forta militara pentru a-si atinge scopurile politice.
Pesterile controlate din punct de vedere climatic sunt localizate in centrul Norvegiei. Echipamentele americane au inceput sa isi faca aparitia in aceste pesteri inca din 1981 din timpul Razboiului Rece, intr-un efort de a oferi o aparare sporita NATO impotriva Uniunii Sovietice. La sfarsitul Razboiului Rece, Statele Unite au pus sub semnul intrebarii investitiile in intretinerea complexului de pesteri, potrivit lui Magnus Nordenman, director al Transatlantic Security Initiative din Consiliul Atlantic.
Pentru a salva aceste pesteri, guvernul norvegian a fost de acord sa finanteze proiectul in anii 90. Acum, sistemul de pesteri este unul ultra modern, in care lucreaza peste 100 de persoane. Este capabil sa depoziteze echipament suficient pentru 15000 de infanteristi iar datele sunt destul de exacte pentru ca echipament din aceste pesteri a fost folosit in operatiuni din Iraq.