Home Economic Pretul barilului de petrol nu va creste in ciuda intelegerii dintre Arabia...

Pretul barilului de petrol nu va creste in ciuda intelegerii dintre Arabia Saudita si Rusia

934
0
petrol

Marti, Arabia Saudita si Rusia s-au pus de acord sa inghete pur si simplu productia de petrol, insa aceasta decizie nu va influenta cu nimic pretul barilului de petrol.

Ministri Energiei din Arabia Saudita si Rusia au decis sa mentina productia de petrol la nivelul din ianuarie atata timp cat ceilalti mari producatori procedeaza in acelasi mod. Acestia au spus ca actiunea respectiva vine in ajutorul crizei petrolului, insa la finalul zilei pretul barilului de petrol a scazut din nou sub 30 de dolari.

De ce s-a intamplat acest lucru? Pai ianuarie a fost una dintre lunile cu o productie aproape record de produse petroliere in intreaga luna, mentinerea in februarie a cotei din ianuarie va conta mult prea putin in acest capitol al excesului. Prea mult petrol pe piata… Agentia Internationala a Energiei se asteapta la un surplus de 1.5 milioane de barili de petrol in prima jumatate a anului 2016.

Cum arata cifrele pe fiecare tara in parte in ceea ce priveste extractia de petrol

  • Iranul a marit productia in ianuarie pana la 3 milioane de barili/zi, cu 80.000 mai mult fata de luna precedenta, decembrie.
  • Iraq a avut chiar un record cu 4.35 milioane de barili/zi
  • Arabia Saudita a ajuns la 10.2 milioane de barili/zi

Intelegerea dintre Arabia Saudita si Rusia va intra in vigoare numai in situatia in care toti producatorii majori vor deveni parte a intelegerii. Oficiali din Iraq si Venezuela se intalnesc in Iran miercuri pentru a discuta pe aceasta tema.

Analistii sunt totusi destul de sceptici in legatura cu dorinta Iranului de a ingheta productia. Tara trece printr-o perioada in care are nevoie de bani si e pe cale sa devina un pion important pe piata internationala a exportatorilor de petrol.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here