Home WarPress China trimite rachete sol-aer in Marea Chinei de Sud

China trimite rachete sol-aer in Marea Chinei de Sud

923
0
china

China a trimis rachete aer-sol pe o insula din arhipelagul Paracel din Marea Chinei de Sud, anunta guvernul de la Taiwan alaturi de oficialii militari din Statele Unite. O declaratie a Ministrului Apararii din Taiwan scoate in evidenta faptul ca serviciile secrete au confirmat existenta a rachetelor in acea regiune, intens disputata atat cu China cat si cu ceilalti vecini din regiune.

Oficialii USA afirma pentru CNN: “Ministrul Apararii din Taiwan a aflat despre un transport de rachete aer-sol in Woody Islands din arhipelagul Paracel. Armata chineza monitorizeaza in de aproape situatia. ”

Aceasta miscare a Chinei vine in contextul in care Presedintele Obama a cerut incetarea inarmarii in Marea Chinei  de Sud dupa ce s-a intalnit cu liderii Sud-Asiatici in California.  Acesta a cerut in mod expres oprirea inarmarii in zona, a constructiilor noi si a militarizarii in oceanele asiatice, facand referire in mod expres la constructiile chinezesti din zona care ar avea de fapt scop militar – aeroporturi si porturi navale…

Un oficial SUA a spus pentru CNN ca decizia de a trimite rachete in regiune in timp ce summit-ul era in plina desfasurare, demonstreaza inca o data faptul ca Republica Chineza este foarte hotarata sa schimbe foaia in Marea Chinei. Ministrul de externe chinez Wang Yi a afirmat la o conferinta de presa de miercuri ca aceste stiri sunt niste scorneli de presa ale publicatiilor din Vest, insa nici nu le-a negat nici nu le-a aprobat.

Circul din Marea Chinei de Sud nu-i de ieri de azi, discutam despre o disputa teritoriala ce se desfasoara de ani de zile intre China, Brunei, Malayesia si Philippines, alaturi bineinteles de Vietnam si Taiwan. Marul discordiei in regiune il reprezinta cateva insule si apele teritoriale aferente.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here