Cred ca multi dintre noi ne-am intrebat macar o data in viata de ce suntem atat de plictisiti de activitatile casnice si atat de trasi de retelele de socializare. Internetul in ziua de azi este cea mai complexa sursa de informatie si incepem sa devenim din ce in ce mai dependenti de el, fiind asociat atat cu relaxarea cat si cu divertismentul. Daca va aduceti aminte de anii 90 cand nimeni nu avea calculator si internet, o sa constatati o mica diferenta in ceea ce priveste sursa de divertisment.
Avem parte de un raspuns “chimic” la aceasta problema
Chiar daca de multe ori folosim internetul pentru a rezolva o problema, exista si momente in care ne intoarcem inevitabil la el desi a doua oara nu mai avem treaba de rezolvat. Internetul incepe sa devina un reflex si bineinteles, o dependenta. V-ati intrebat vreodata de ce? Explicatia este una mai mult stiintifica / chimica de cat una psihologica.
Retelele de socializare iti fac creierul sa elibereze dopamina
Orice am folosi, Facebook, Twitter, orice am citi: reviste mondene sau de stiri online, sunt percepute de creier precum un drog din cauza faptului ca aparent ne relaxeaza. Se secreta dopamina – hormonul placerii in momentul in care butonam pe Facebook de exemplu. Simtim o stare de bine ca urmare a dopaminei si creierul este putin inselat. Mesajele primite, like-urile, sunt asociate cu placerea si astfel, creierul o cere din nou peste ceva timp.
Evitati sa folositi internetul inainte de culcare
Totusi, acest “drog” al internetului si al retelelor de socializare nu sunt benefice pentru organism intrucat intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat va reusi sa incurce creierul in a mai stoca informatia unde trebuie. Cel mai recomandat este sa incercam sa evitam internetul inainte de culcare.