Home Economic Cat are Romania de plata catre FMI?

Cat are Romania de plata catre FMI?

903
0

In cazul in care nu stiati, peste 3 zile expira acordul Romaniei cu FMI si tara noastra trebuie sa mai dea ceva bani inapoi. In acel moment, Romania nu va mai avea o intelegere de imprumut cu FMI si va trebui sa restituie sumele imprumutate pana la finalul lui 2023. Suma care trebuie inapoiata pana atunci se ridica la 4.48 miliarde de euro, bani imprumutati de Romania in urma cu 6 ani.

Care este suma totala de inapoiat?

19.95 de miliarde de euro au fost imprumutati in total de la creditori, acestia fiind FMI, Banca Mondiala si CE. O parte din aceasta datorie va fi acoperita de BNR din rezerva valutara a tarii. Au fost platite deja vreo 9 miliarde de catre BRN si mai sunt de platit pana in 2016 116 milioane de euro.

Ministerul de Fianante a platit datoria catre FMI in februarie anul acesta, platind ultima transa de 170 milioane de euro. Daca stam sa adunam ce a rambursat Ministerul de Finante catre FMI, se aduna vreo 2.5 miliarde de euro.

Cat s-a dat inapoi in 2015?

Pentru 2015, erau programati la plata 1.83 miliarde de euro din care mai sunt de achitat nici mai mult nici mai putin de 33.5 milioane de euro catre Banca Mondiala si CE (Comisia Europeana). Anul acesta, conform Ministerului de Finante, a fost un varf de plata. Cu toate acestea mai sunt multi bani de dat inapoi dupa cum urmeaza:

  • 2017 – trebuie inapoiati 1.2 miliarde de euro
  • 2018 – 1.4 miliarde de euro trebuie platiti
  • 2019 – 1.0 miliarde de inapoiat

Daca stam sa facem cateva calcule simple, datoria se ridica undeva la 4800 de euro pe cap de locuitor atata timp cat tara asta se imprumuta cu 380 de euro pe secunda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here