Home Stiri Locale Mehedinti Nesimtire ca-n Mehedinti mai rar vezi… taranii arunca legumele din pricina samsarilor

Nesimtire ca-n Mehedinti mai rar vezi… taranii arunca legumele din pricina samsarilor

1128
0
w

In vremurile bune, cand pietele din Mehedinti nu erau invadate de speculanti si samsari, taranii din Braniste erau renumiti pentru harnicie si pentru culturile lor din solarii. Din pacate, astazi, taranii nu mai pot intra pe piata cu ele din pricina samsarilor. Acestia au inchiriate toate tarabele prin piete si pur si simplu nu e chip sa iti mai rezervi o masa pe nicaieri… Sunt nevoiti sa vanda legumele speculantilor care le bat la poarta la pret de nimic. Nici macar munca nu si-o scot deoarece li se ofera de exemplu 50 de bani pe kg indiferent de leguma in loc de 1 leu si 50 cum ar fi normal…

“Nu scoatem nici investiţia, că este râs de lume. Îi dăm cu 30, 40 de bani, îşi bat joc de noi! Tot engross-isti vin şi e bine că mai vin şi ăştia. Dacă nu avem unde să îi dăm! Că dacă nu, i-am arunca la porci. Măcar 1,5 lei dacă am primi pe ei, ar fi un preţ rezonabil. Am încercat şi la piaţă, dar toate mesele sunt închiriate şi noi ţăranii care producem nu avem unde să vindem“, se plânge şi Nicu Bălăşoiu.

Localnicii incep sa arunce castravetii, prefera aceasta solutie de cat sa se pricopseasca altii pe spinarea lor. “De multe ori i-am şi aruncat. Mergem aici la baltă, să vedeţi! Sunt aruncaţi o grămadă de castraveţi. Are lumea sacii acasă şi nimeni nu are cui să-i vândă. Vin bişnişarii şi îi ia la preţuri de nimic. Sunt oamenii care nu au scos nici cât au băgat în solar”, spune un alt legumicultor.

Din moment ce oamenii nu isi pot recupera investitiile, se gandesc sa renunte la aceasta activitate.

“30,40 de bani sunt preţuri foarte mici. Nu mai vrem să punem din cauza asta, că nu ne scoatem investiţia. În piaţă, ne-am duce, dar nu avem mese fiindcă sunt toate închiriate şi nu avem unde să vindem, iar la preţurile astea, vă daţi seama că nu ne permitem să mai punem că nu ne scoatem nici investiţia. Nu scoatem nici curentul pe care îl folosim să îi udăm”, spune şi Viorica Roşca

“Am castraveţi aici, aproximativ 400 de kilograme şi nu am la nici să-I vând. A venit cineva aseară şi ne-a dat un preţ de mizerie, 30 de bani pe kilogram. Eu la acest preţ nu îi vând, mai bine îi arunc. Deseară, din solar mai culeg alte 300-400 de kilograme, ce faci cu ei? 30 de bani e un preţ de mizerie. Eu am băgat 3700 de lei, când mai scot eu banii ăştia? Am încercat şi la piaţă, dar nu ai loc d ebişniţari, de intermediari. Ei câştigă poate şi de zece ori mai mult ca noi şi noi muncim degeaba. De muncă zici că uiţi, dar vrem să scoatem şi noi un ban ca să supravieţuim, că din asta trăim”, se plânge un alt tânăr din Branişte.

1 kg de castraveti pe piata din Turnu Severin se vinde cu aproximativ 1.5 lei. La un simplu calcul, se pare ca samsarii de legume castiga de 4 ori banii investiti in cumparare si nu fac altceva de cat sa ii care cu masina cativa km si sa ii vanda in piata. Nu muncesc pentru ei, doar ii vand…

Care este solutia?

Solutia o ofera Presedintele Camerei Nationale Agricole, Cornel Stroescu… Micii fermieri trebuie sa se organizeze putin ca sa poata intra pe piata hipermarketurilor din Severin. Ferimerii trebuie sa fie grupati ceva camere agricole si cam atat.

Este pacat ca se intampla asa ceva cu munca oamenilor. S-a ajuns la aceasta bataie de joc din pricina faptului ca autoritatile nu intind niciodata mana celor care vor sa munceasca, doar celor care produc bani, bani din care se pot da spagi cel mai probabil.

Previous articleBotez de politicieni cu numele lui Arsenie Boca
Next articleO masina a zburat de pe sosea direct in remorca unui TIR
Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogul meu alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here